Škole promenile imejl adrese uoči male mature, u Ministarstvu kažu da to nije zbog dojava o bombama

24 juna, 2022

Prema planu Ministarstva prosvete, broj škola u kojima će se organizovati mala matura na republičkom nivou biće drastično smanjen. To je jedan od načina da se osigura bezbednost učesnika, ali i neometano održavanje najvažnijeg testiranja malih maturanata, i jedini koji u obraćanju javnosti ovih dana ističu najodgovorniji za obrazovanje, piše Politika.

Istovremeno, društvenim mrežama šire se „saznanja” da je resorno ministarstvo u susret maloj maturi naložilo direktorima škola da izbrišu sve imejl-adrese koje su do sada upotrebljavali za posao, da će „dok traje završni ispit koristiti imejl-adrese sa servera Ministarstva prosvete, a posle srede će svi morati da otvore nove imejl-adrese i strogo je zabranjeno da ih bilo kome otkrivaju”. U prosvetnom vrhu osporavaju ove navode, ali se ispostavlja da je promena imejl-adresa škola, ipak, predviđena i da je deo plana realizacije predstojećeg završnog ispita kao preventivna mera zarad osiguranja bezbednih kanala komunikacije.

Nezvanične tvrdnje izazivaju brojne komentare, od onih u kojima se iskazuje uverenje da mora biti da je reč o satiričnoj vesti s nekog humorističkog sajta, po principu „ako niko ne zna vašu imejl-adresu, ne može da vam pošalje dojavu o bombi” do onih u kojima se objašnjava da „rešenja nema, da pretnja može da se pošalje iz inostranstva kroz više različitih mreža s odloženim slanjem i za nekoliko meseci”, ili se podseća da su sve dojave bile lažne, ali jesu poslužile kao metod zastrašivanja, a da školstvo mora da funkcioniše…

– Promena imejl-adresa škola je ranije planirana aktivnost prelaska svih škola na državni domen u cilju uspostavljanja jednoobraznog sistema komunikacije obrazovno-vaspitnih ustanova na teritoriji Republike Srbije (osnovnih i srednjih škola) i profesionalizacije rada. Škole su do sada koristile naloge elektronske pošte različitih provajdera, imejl-adrese koje ne asociraju na obrazovnu ustanovu (skraćenice, nadimci), a često i privatne adrese za službenu korespondenciju, što je bilo neprihvatljivo iz ugla principa poslovne komunikacije, ali i iz ugla bezbednosti. Ova ranije planirana aktivnost uvrštena je u Operativni plan realizacije završnog ispita i jedna je od preventivnih mera obezbeđivanja bezbednih kanala komunikacije – razjasnili su za „Politiku” u Ministarstvu prosvete nauke i tehnološkog razvoja.

Više na: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama