Зашто су укупни резултати мале матуре слабији у односу на прошлу годину

20 јуна, 2017

Резултати завршног испита за осмаке објављени су јуче на сајту Министарства просвете, а како незванично сазнајемо, комбиновани тест је веома лоше урађен те ће смањити потребан број бодова при упису у средњу школу.

До сада су мали матуранти најлакше пролазили са комбинованим тестом јер су управо на њему највише преписивали, али су сада у томе били онемогућени, па се показала права слика колико ђаци заиста знају, односно ко је спремао градиво, а ко није. Министарство је тест штампало у пет варијанти, свих 20 задатака су били исти, али различито распоређени, па су ђаци помислили да су добили различите тестове, што их је натерало да сами одустану од преписивања.
И Весна Недељковић, помоћник министра просвете за предшколско и основно образовање, потврђује наша сазнања да су мали матуранти лошије урадили комбиновани тест у односу на прошлу годину.
– Уписне комисије сређују тестове, а по свему судећи, ове године ће комбиновани тест снизити резултате целе мале матуре у односу на прошлогодишње, јер је тест урађен лошије. Прошле године је математика била проблем, а сада комбиновани тест – рекла је Недељковићева за “Блиц”.
Резултати мале матуре објављени су јуче на сајту Министарства просвете, а ђаци су разочарани резултатима управо тамо где су то и сами очекивали.

Ученици Основне школе “Скадарлија”, које је “Блиц” пратио током дана неизвесности и стрепње пред завршни испит док су вредно учили и спремали малу матуру, углавном су задовољни укупним бројем бодова, али не и тиме како су урадили комбиновани тест. Овај тест се, иначе, састоји од питања из хемије, биологије, физике, географије и историје.
– Не свиђа ми се како сам урадила, могла сам то и боље. Укупно имам 83,5 поена, а са тестова 21. Најгоре сам урадила комбиновани тест, на ком сам од 20 бодова сакупила само 12. Ипак, надам се да ћу успети да упишем Медицинску школу – каже Уна Лукић са којом смо разговарали и док се спремала за матуру.
За разлику од ње, Јована Луковић је добро урадила комбиновани тест и тест из српског језика, али није задовољна бројем бодова које је освојила из математике.
– Могла сам то и боље да урадим, али шта да се ради. У сваком случају успећу да упишем Другу економску – каже Јована.
Њена другарица Марија Драшковић урадила је добро сва три теста.
– Задовољна сам како сам урадила, имам 89,4 поена, а на тестовима сам освојила 23,5. То је и више него довољно да упишем жељену школу за дизајн текстила за коју је прошле године било потребно 65 бодова. Упадам сигурно – поносно је рекла Марија.
Демир Есадовић, који је такође похађао ову школу, срећан је због резултата завршног испита и нада се да ће уписати Зуботехничку:
– На тестовима сам освојио 23 поена, а укупно имам 86. Ако критеријуми остану као и прошле године, уписаћу школу коју желим.
 
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Зашто су укупни резултати мале матуре слабији у односу на прошлу годину

  1. sever каже:

    Znaci opet je u pitanju prepisivanje a ne realno
    znanje ucenika,generalno ne uci se, deca samo gledaju kako da se snadju

  2. Тиосав каже:

    Следеће године треба и тестове из српског језика и математике штампати у 5 варијанти. Резултати ће бити слабији али реалнији.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама