Zašto su ukupni rezultati male mature slabiji u odnosu na prošlu godinu

20 juna, 2017

Rezultati završnog ispita za osmake objavljeni su juče na sajtu Ministarstva prosvete, a kako nezvanično saznajemo, kombinovani test je veoma loše urađen te će smanjiti potreban broj bodova pri upisu u srednju školu.

Do sada su mali maturanti najlakše prolazili sa kombinovanim testom jer su upravo na njemu najviše prepisivali, ali su sada u tome bili onemogućeni, pa se pokazala prava slika koliko đaci zaista znaju, odnosno ko je spremao gradivo, a ko nije. Ministarstvo je test štampalo u pet varijanti, svih 20 zadataka su bili isti, ali različito raspoređeni, pa su đaci pomislili da su dobili različite testove, što ih je nateralo da sami odustanu od prepisivanja.
I Vesna Nedeljković, pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje, potvrđuje naša saznanja da su mali maturanti lošije uradili kombinovani test u odnosu na prošlu godinu.
– Upisne komisije sređuju testove, a po svemu sudeći, ove godine će kombinovani test sniziti rezultate cele male mature u odnosu na prošlogodišnje, jer je test urađen lošije. Prošle godine je matematika bila problem, a sada kombinovani test – rekla je Nedeljkovićeva za “Blic”.
Rezultati male mature objavljeni su juče na sajtu Ministarstva prosvete, a đaci su razočarani rezultatima upravo tamo gde su to i sami očekivali.

Učenici Osnovne škole “Skadarlija”, koje je “Blic” pratio tokom dana neizvesnosti i strepnje pred završni ispit dok su vredno učili i spremali malu maturu, uglavnom su zadovoljni ukupnim brojem bodova, ali ne i time kako su uradili kombinovani test. Ovaj test se, inače, sastoji od pitanja iz hemije, biologije, fizike, geografije i istorije.
– Ne sviđa mi se kako sam uradila, mogla sam to i bolje. Ukupno imam 83,5 poena, a sa testova 21. Najgore sam uradila kombinovani test, na kom sam od 20 bodova sakupila samo 12. Ipak, nadam se da ću uspeti da upišem Medicinsku školu – kaže Una Lukić sa kojom smo razgovarali i dok se spremala za maturu.
Za razliku od nje, Jovana Luković je dobro uradila kombinovani test i test iz srpskog jezika, ali nije zadovoljna brojem bodova koje je osvojila iz matematike.
– Mogla sam to i bolje da uradim, ali šta da se radi. U svakom slučaju uspeću da upišem Drugu ekonomsku – kaže Jovana.
Njena drugarica Marija Drašković uradila je dobro sva tri testa.
– Zadovoljna sam kako sam uradila, imam 89,4 poena, a na testovima sam osvojila 23,5. To je i više nego dovoljno da upišem željenu školu za dizajn tekstila za koju je prošle godine bilo potrebno 65 bodova. Upadam sigurno – ponosno je rekla Marija.
Demir Esadović, koji je takođe pohađao ovu školu, srećan je zbog rezultata završnog ispita i nada se da će upisati Zubotehničku:
– Na testovima sam osvojio 23 poena, a ukupno imam 86. Ako kriterijumi ostanu kao i prošle godine, upisaću školu koju želim.
 
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Zašto su ukupni rezultati male mature slabiji u odnosu na prošlu godinu

  1. sever kaže:

    Znaci opet je u pitanju prepisivanje a ne realno
    znanje ucenika,generalno ne uci se, deca samo gledaju kako da se snadju

  2. Tiosav kaže:

    Sledeće godine treba i testove iz srpskog jezika i matematike štampati u 5 varijanti. Rezultati će biti slabiji ali realniji.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama