Zatvoren još jedan vrtić u Beogradu

februar 4, 2021

Privatna predškolska ustanova “Šumice” je, rešenjem prosvetne inspekcije privremeno zatvorena, jer je promenila prostor bez verifkacije nove adrese u Ministrastvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.


Ustanove mogu da menjaju prostore, ali im je za svaku “selidbu” potrebno odobrenje Ministarstva prosvete da objekat pogodan za boravak dece, da ima protivpožarne izlaze, zaštitu, da je obezbeđen i drugo.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečiju zaštitu, vrtić “Šumice” je zatvoren jer nema verifkikaciju da je novi prostor u koji su se preselili adekvatan, odnosno bezbedan za decu i da ispunjava sve neophodne kriterijume.

– Nažalost, očigledno je da samo strogim sankcijama možemo da uredimo sektor privatnih predškolskih ustanova, jer ranija upozorenja nisu bila dovoljna – kaže Gak. – Grad subvencioniše boravak dece, što su mnogi videli kao šansu i što je dalo višestruke pozitivne efekte, ali zahtevamo striktno pridržavanje propisa. Briga o deci i sprovođenje predškolskog programa su velika odgovornost i mora se stati na put svima koji nisu spremni da je preuzmu i da se ovim poslom bave poštujući sve zakone i propise, a pre svega uz apsolutnu bezbednost dece.

Privatna Predškolska ustanova “Šumice” biće zatvorena dok ne dobije verifikaciju promene sedišta koju donosi Ministarstvo prosvete. Grad Beograd subvencioniše boravak dece u privatnim predškolskim ustanovama od 2015. godine. Na listi za subvencije je 420 privatnih vrtića, u koje je upisano oko 22.000 dece. Od početka ovog programa roditeljima je isplaćeno oko 14 milijardi dinara.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama