Završena javna rasprava o nacrtu novog zakona o zaposlenima u javnoj službi

septembar 5, 2017

Sindikalci traže pravedne plate
KONAČNA verzija novog zakona o zaposlenima u javnim službama, koji će jednako vrednovati iste poslove i učinak radnika na različitim pozicijama, očekuje se do kraja septembra. Dok predlagači iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave veruju da će dokument zaštititi zaposlene koji rade za državu, predstavnici sindikata tvrde da će njihov položaj biti još ugroženiji.
Javna rasprava o Zakonu o zaposlenima u javnoj upravi ušla je u završnu fazu, a predlagači su zakon predstavili sindikalcima. Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Zoran Kasalović uveren je da će novi zakon uspostaviti transparentan, pravičan i sistem kojim će se lakše upravljati.
– Moći će da se vrednuje učinak, a građani će moći da računaju na kvalitetniju uslugu – rekao je Kasalić. – Želimo da svi zaposleni u javnom sektoru dobiju faktički čistu sliku, da imaju motivaciju da rade bolje, da napreduju i da na taj način građani dobiju kvalitetniju uslugu kada je reč o bolnicama, kulturnim ustanovama, socijalnoj zaštiti i obrazovanju.
Nacrt novog zakona je, navodi državni sekretar, deo šire reforme sistema plata i radnih odnosa u javnom sektoru.
– Imali smo situacije da za isti posao neko ima veću platu, ili da neko ko radi manje dobija istu zaradu – objašnjava Kasalić. – Sada želimo da vrednujemo rad koji nije isti kada je, recimo, reč o medicinskoj sestri iz Hitne službe, gde se izlaže riziku i, na drugoj strani, njenoj koleginici koja radi na oftalmologiji.
Sindikalci, međutim, ne veruju da će novi zakon biti pravičan, a najglasniji u kritici su prosvetari.
– Dodatno će se pogoršati ionako loš položaj prosvetnog kadra – kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola. – Povucite ovaj zakon i sklonite ga u fioku, jer ćete nastavnicima i učiteljima oduzeti i ono malo prava za koja smo se teškom mukom izborili.
Novim propisima su nezadovoljni i zdravstveni radnici, čiji su predstavnici u ponedeljak oštro osudili nacrt novog zakona. Prema rečima Živorada Mrkića, iz Novog sindikata zdravstva, zaposleni u javnoj upravi će ovakvim dokumentom, zapravo, postati žrtva budžetske konsolidacije.
 
ŠTRAJK U ŠKOLAMA
ZAKON o zaposlenima u javnom sektoru jedan je od glavnih razloga što su u ponedeljak prosvetari, članovi Sindikata radnika u prosveti (SRPS) i Sindikat obrazovanja Srbije (SOS) organizovali štrajk upozorenja. Prethodno su, u petak, protestovali i nastavnici učlanjeni u Uniju sindikata prosvetnih radnika i “Nezavisnost”.
Ministarstvo prosvete objavilo je u ponedeljak da se u više od 90 odsto ustanova nastava nesmetano odvijala, tj. da u 114 od 1.751 škole nije bilo prvog časa, a da su u još deset časovi trajali 30 minuta.
Sindikati, međutim, tvrde drugačije. Prema rečima Valentine Ilić, predsednice SOS, nastavnici u 450 od 654 škole, njihove članice, u ponedeljak nisu održali prvi čas ili su časovi bili skraćeni. Ona je najavila novi štrajk za 6. oktobar i protest ispred Vlade Srbije. Slobodan Brajković, predsednik SRPS, kaže da se štrajku pridružilo oko 250 od 420 škola njihovih članica.
I. M.
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama