Завршена седница Кризног штаба

24 августа, 2021

Седници присуствује и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, као и доктор Предраг Кон.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Министар Ружић је рекао да ће данас представити детаљан план школско образовног рада, који је усвојен од стране Кризног штаба.

– Ми овим планом желимо да пошаљемо неколико важних порука. Пре свега да је образовање деце један од највећих приоритета у нашем раду, и да му приступамо у синергији са свим другим државним телима. Разговарали смо пре свега са здравственом струком, пошто је борба против короне пре свега здравствена битка, а оно што је приоритет је здравље свих нас – рекао је министар Ружић.

Министар је рекао да су раније избегавали да преурањено износе планове, већ је циљ био да се донесе сигурна информација о школовању деце.

– Оно што јесте било битно да комуницирамо је да настава крене редовно, да се ђаци не деле у групе и да часови трају 45 минута. То не значи да је претходне године то рађено лоше, и ми дугујемо велику захвалност свим образовним радницима – рекао је министар.

Ружић додаје да је институт Батут израдио тај план, и да ће тим пратити и координисати стање у школама, и да ће на недељном нивоу доносити одлуке у свакој самоуправи о томе како ће се одвијати настава.

– Школа ће почети 1. септембра, часови ће трајати 45 минута. Постоје три модела. Први модел подразумева да се часови одвијају нормално. Деца носе маску само када разговарају, вакцинисани професори не носе маску док не приђу ђацима на метар и по растојања. Други модел је комбиновани, где би један дан радили онлајн наставу, а други у школи. Трећи модел је резервисан за најугроженије средине. За те школе спремљена је онлајн настава за средње школе, комбинована за основне. Часови би било 30 минута, и ђаци би били подељени у групе – рекао је министар.

Он каже да су препоруке за предшколске установе дате још у јулу, и да их се сви придржавају.

– Када дође до заражавања, ако се неко дете разболи у групи или одељењу, сва деца од тада носе маске, заражено дете иде у карантин. Ако има двоје заражених, или више, сва деца десет дана имају онлајн наставу – истиче Ружић.

Министар каже да је вакцинација цивилизацијска тековина, и апелује на све просветне раднике и грађане да се вакцинишу, како бисмо сачували животе и показали одговорност према ближњима.

Извор: Новости

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама