Завршни испит је прилика да се попуне рупе у знању – без укидања комбинованог теста,

29 априла, 2021

Комбиновани тест, у оквиру кога мали матуранти полажу физику, хемију, историју, географију и биологију, дефинитивно неће бити укинут, иако су то у више наврата тражили просветни синдикати и поједине групе родитеља, пишу Новости.

Такође, и у стратегији образовања 2021-2030, чије усвајање се очекује следећег месеца, наведено је да је неопходно преиспитивање квалитета и сврсисходности целокупног завршног испита за осмаке, а ово се нарочито односи на комбиновани тест.

– То не значи да ће комбиновани тест бити укинут. Мали матуранти ће ове, као и претходне године, полагати и комбиновани, као и тестове из српског, односно матерњег језика и математике на завршном испиту 23, 24. и 25. јуна – кажу за “Новости” у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Иначе, као разлог за укидање комбинованог теста, синдикати наводе растерећење мале матуре.

– Била би то не тако мала олакшица ученицима осмог разреда, на које тренутна епидемиолошка ситуација најнеповољније утиче и које очекује велики терет мале матуре у условима пандемије која не јењава. – кажу у синдикату.

С друге стране, Драгица Павловић Бабић, доктор психологије образовања и професорка Филозофског факултета на катедри за Психологију у Београду мислим да укидање завршног испита или неког његовог дела не би била добра идеја. За Зелену учионицу она каже да је ово, ипак, испит ниског ризика.

“Не постоји опасност да ћеш пасти, фактички. Ти поени са мале матуре не утичу много на избор школе, осим можда за неке школе у Београду, али на нивоу Србије углавном не. Статистика показује да се преко 90% ученика уписује у прву жељену школу.” – тврди професорка Павловић.

У условима кад имате једну неуредну, разбуцану школску годину, без ритма, завршни испит је, каже др Павловић Бабић, мера компензације. За оне који су пропуштали, правили рупе, код куће можда нису радити, ово је прилика да то све надокнаде.

“Са неким образовним капиталом ипак треба да уђу у средње школе. Јер ако их неко аболира од испита, неће их аболирати од поласка у средњу школу.” – објашњава проф. Бабић.

Истовремено, родитељи који плаћају припремне часове за малу матуру истичу да деца морају да узму по неколико часова за сваки од пет предмета који се полажу на матури, што је, уз часове из математике и српског језика, који су готово неизоставни, додатни трошак.

– Већ смо почели припремне часове. Приватни професори за математику и српски се подразумевају, али морамо да узмемо и часове из хемије и физике обавезно, а за историју, географију и биологију још ћемо видети. Приватни часови из ових премета су јефтинији него из српског и математике, али када се све сабере, то је огроман новац – каже нам мајка једног осмака.

Бодовање

Максималних 60 бодова осмак може донети на основу успеха у основној школи, а на тестовима из српског језика и математике може да освојити по 13 бодова. Комбиновани тест носи 14 бодова.

Извор: Новости / Зелена учионица

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама