Završni ispit nekad i sad – uporedite zadatke iz 1991, 2010. i 2020. godine

24 juna, 2021

Završni ispit nikad nije samo test znanja. To je ujedno i test strpljenja, istrajnosti, pa i svojevrstan test živaca – za roditelje, decu i nastavnike.

Ali, tako je bilo oduvek. Nekada se prijemni ispit polagao u školi koju je mali maturant želeo da upiše, a liste želja nije bilo – ili si upao ili nisi.

Danas, završni ispit je zapravo ispit niskog rizika. Više od 90% đaka upiše jednu od prve dve škole sa liste svojih želja.

Da li su deca danas više opterećena nego ranije, da li je završni ispit pretežak i iz godine u godinu sve teži ili je, zapravo, obrnuto, ostavljamo vam da procenite sami.

Uporedite ova tri testa – prvi iz 1991. (DEO ispita), drugi iz 2010. i treći iz 2020. godine.

Test iz matematike za školsku 2010/2011. 

Download (PDF, 1.6MB)

Test iz matematike za školsku 2019/2020. 

Download (PDF, 2.44MB)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Završni ispit nekad i sad – uporedite zadatke iz 1991, 2010. i 2020. godine

  1. Irena kaže:

    Ranije su pitanja deci bila poznata. Birana su iz Zbirke za pripremu zavrsnog ispita, pa je to olaksavajuca okolnost. Danas deca ne znaju sta mogu dobiti na zavrsnom ispitu. Dodat je jos i kombinovani test. Nije im nimalo lako.

  2. Sanja kaže:

    Tako je. Ja sam prva generacija koja je polagala prijemni za Gimnaziju, u Gimnaziji! Iz zbirke odredjene smo ucili matu i srpski. Nikoga od nastavnika znali nismo, nije bilo veza. Ovde je izgkeda namesteno da dezuraju nastavnici iz istih skola bas zbog toga da mogu deci koja su pdobijala petice na poklon pomagati i na zavrsnom! A miskim, da je zakonom zabranjeno da isti nastavnici dezuraju. Samim tim, ostecena su najbolji djaci u svajom smislu. Ucili tokom skolovanja i za zavrsni.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama