Завршни испит – “Уклапамо се у то како деца уче и колика им је пажња, иде се ка томе да сва питања буду на заокруживање”

Проба мале матуре за ученике осмог разреда, која је имала за циљ верну симулацију правог завршног испита, овог пута изазвала је подељена су мишљења о провери знања из математике код наставника, ученика, али и оних коју су га правили, јер је тест од 20 задатака, садржао 17 на заокруживање.

„То што неки наставници сада можда имају примедбе због тога што су тестови затворени није новина, јер последњих година идемо ка затварању тестова. И затворени тип тестирања и понуђени одговори ђацима не мора нужно да значи и олакшавање. У нашем образовном систему то раде најстручнији наставници школа”, рекао је за Танјуг Бранислав Ранђеловић, директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања.

Према његовим речима, доказ да таква форма задатака није морала да значи олакшавање су тренутно вероватно и најтежи и најквалитетнији пријемни испити у нашем образовном систему на факултетима који су већ 10-15 година у затвореној форми.

Са друге стране, наводи, и у свету је затворена форма врло актуелна, скоро сви најбољи универзитети и колеџи на западу раде по таквом систему.

„Искуства говоре да деца која су бољи ђаци, боље резултате и остварују и обрнуто и сматрамо да нема разлога да се прави проблем око овога, јер је то тенденција свуда у свету и тенденција како се наша деца понашају, уче и колика је њихова пажња. И мислим да ћемо у будућности ићи и ка већем проценту затварања, као што је комбиновани тест који је комплетно затворен”, рекао је Ранђеловић.

Извор: Политика/Танјуг