Zbog cene vrtića Beogradu čak 10.000 tužbi

15 jula, 2016
U Prvom osnovnom sudu najbrojniji predmeti protiv grada i predškolskih ustanova. Doneto šest usvajajućih i tri odbijajuće presude
VRTI
Nezakonita naplata bila je od 3. aprila 2010. do 31. decembra 2014.
VIŠE od 10.000 tužbi protiv grada i predškolskih ustanova stiglo je, od aprila do kraja juna, na adresu Prvog osnovnog suda. Ipak, broj roditelja koji su se u poslednja dva meseca obratili sudu zbog naplate računa za vrtiće je prepolovljen. Tako su u aprilu u sudsku pisarnicu stizale po 244 tužbe dnevno, dok je u periodu od 1. maja do 30. juna, zavedeno duplo manje – 122 po danu.
Prema rečima Ide Nikitović, portparola Prvog osnovnog suda, od ukupno 7.097 tužbi koje su primljene od 1. maja do 30. juna, 80 odsto ili oko 5.600 je protiv grada Beograda i predškolskih ustanova zbog preplaćenih cena usluga. U aprilu je sudovima prosleđeno oko 5.000 tužbi građana.
– S obzirom na to da ne postoji posebna evidencija o tužbama ove vrste, ne možemo dati tačan broj usvajajućih, odnosno odbijajućih tužbi – navodi Nikitović. – U ovom trenutku raspolažemo podatkom da je doneto šest usvajajućih i tri odbijajuće presude, od kojih nijedna nije postala pravnosnažna.
Predmeti za koje nisu donete presude su u fazi veštačenja radi odlučivanja o visini zahteva. Roditelji su, uglavnom, u tužbama navodili da su vrtić plaćali oko 1.000 dinara više, a prosečan iznos za naknadu po tužbenom zahtevu iznosi oko 100.000 dinara. To se odnosi na tužbe koje su prve podnete prošle godine. Rok zastarelosti je tri godine od podnošenja zahteva, tako da oni koji sada podnesu tužbu imaju pravo da traže nadoknadu za period od jula 2013. do decembra 2014. godine, pošto je od januara 2015. godine smanjena cena vrtića.
– Grad Beograd ne razmatra mogućnost vansudskog poravnanja sa roditeljima – odgovor je Skupštine grada. – Gradskom javnom pravobranilaštvu su sudovi do 23. juna dostavili 4.516 tužbi u vezi s naplatom usluga predškolskih ustanova. Na usvajajuće presude pravobranilaštvo je uložilo žalbu. Sa pravnog stanovišta, jedini period za koji se eventualno može razmatrati pitanje zakonitosti obračuna usluga je od 1. septembra do 31. decembra 2014. godine.
MILIONI EVRA ODŠTETE
PREMA prostoj računici, ukoliko budu donete pravosnažne usvajajuće presude, grad će roditeljima morati da isplati oko deset miliona evra na ime naknade štete i kamata. Gradska uprava Kragujevca odlučila se na vansudsko poravnanje i roditeljima za naknadu štete za preplaćene vrtiće isplatila više od 20 miliona dinara. Pravo na obeštećenje u ovom gradu ima oko 4.000 roditelja.
Na pravnosnažne usvajajuće presude roditelji će imati pravo i na isplatu kamate. Nezakonita naplata računa za vrtić odnosi se na period od 3. aprila 2010. do 31. decembra 2014. godine. Na uplatnicama su bili iznosi mnogo veći od zakonom propisanih 20 odsto od ekonomske cene. Tako su roditelji u Beogradu plaćali skoro četiri puta više. Umesto 2.600 dinara, koliko je iznosila petina od ekonomske cene, svakog meseca su uplaćivali 8.700, a zatim čak 9.700 dinara.
LOŠ RAD LOKALNIH SAMOUPRAVA
CENA boravka dece u vrtićima u pojedinim gradovima nije bila u skladu sa zakonskim odredbama, a roditelji imaju pravo da traže naknadu štete, stav je Vrhovnog kasacionog suda iz januara ove godine. Naime, najvišoj sudskoj instanci obratili su se osnovni sudovi, tražeći mišljenje radi ujednačavanja sudske prakse, zbog velikog broja tužbi roditelja širom Srbije i različitih stavova sudija u pogledu pravnog osnova za ostvarivanje prava građana.
I apelacioni sudovi iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca konstatovali su da su lokalne samouprave postupale nezakonito, jer su utvrdili cene vrtića suprotno Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakonu o predškolskom obrazovanju, neprimenjujući merila za utvrđivanje cena boravka u vrtićima predviđenih Pravilnikom iz 1993. godine.
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama