Због цене вртића Београду чак 10.000 тужби

15 јула, 2016
У Првом основном суду најбројнији предмети против града и предшколских установа. Донето шест усвајајућих и три одбијајуће пресуде
VRTI
Незаконита наплата била је од 3. априла 2010. до 31. децембра 2014.
ВИШЕ од 10.000 тужби против града и предшколских установа стигло је, од априла до краја јуна, на адресу Првог основног суда. Ипак, број родитеља који су се у последња два месеца обратили суду због наплате рачуна за вртиће је преполовљен. Тако су у априлу у судску писарницу стизале по 244 тужбе дневно, док је у периоду од 1. маја до 30. јуна, заведено дупло мање – 122 по дану.
Према речима Иде Никитовић, портпарола Првог основног суда, од укупно 7.097 тужби које су примљене од 1. маја до 30. јуна, 80 одсто или око 5.600 је против града Београда и предшколских установа због преплаћених цена услуга. У априлу је судовима прослеђено око 5.000 тужби грађана.
– С обзиром на то да не постоји посебна евиденција о тужбама ове врсте, не можемо дати тачан број усвајајућих, односно одбијајућих тужби – наводи Никитовић. – У овом тренутку располажемо податком да је донето шест усвајајућих и три одбијајуће пресуде, од којих ниједна није постала правноснажна.
Предмети за које нису донете пресуде су у фази вештачења ради одлучивања о висини захтева. Родитељи су, углавном, у тужбама наводили да су вртић плаћали око 1.000 динара више, а просечан износ за накнаду по тужбеном захтеву износи око 100.000 динара. То се односи на тужбе које су прве поднете прошле године. Рок застарелости је три године од подношења захтева, тако да они који сада поднесу тужбу имају право да траже надокнаду за период од јула 2013. до децембра 2014. године, пошто је од јануара 2015. године смањена цена вртића.
– Град Београд не разматра могућност вансудског поравнања са родитељима – одговор је Скупштине града. – Градском јавном правобранилаштву су судови до 23. јуна доставили 4.516 тужби у вези с наплатом услуга предшколских установа. На усвајајуће пресуде правобранилаштво је уложило жалбу. Са правног становишта, једини период за који се евентуално може разматрати питање законитости обрачуна услуга је од 1. септембра до 31. децембра 2014. године.
МИЛИОНИ ЕВРА ОДШТЕТЕ
ПРЕМА простој рачуници, уколико буду донете правоснажне усвајајуће пресуде, град ће родитељима морати да исплати око десет милиона евра на име накнаде штете и камата. Градска управа Крагујевца одлучила се на вансудско поравнање и родитељима за накнаду штете за преплаћене вртиће исплатила више од 20 милиона динара. Право на обештећење у овом граду има око 4.000 родитеља.
На правноснажне усвајајуће пресуде родитељи ће имати право и на исплату камате. Незаконита наплата рачуна за вртић односи се на период од 3. априла 2010. до 31. децембра 2014. године. На уплатницама су били износи много већи од законом прописаних 20 одсто од економске цене. Тако су родитељи у Београду плаћали скоро четири пута више. Уместо 2.600 динара, колико је износила петина од економске цене, сваког месеца су уплаћивали 8.700, а затим чак 9.700 динара.
ЛОШ РАД ЛОКАЛНИХ САМОУПРАВА
ЦЕНА боравка деце у вртићима у појединим градовима није била у складу са законским одредбама, а родитељи имају право да траже накнаду штете, став је Врховног касационог суда из јануара ове године. Наиме, највишој судској инстанци обратили су се основни судови, тражећи мишљење ради уједначавања судске праксе, због великог броја тужби родитеља широм Србије и различитих ставова судија у погледу правног основа за остваривање права грађана.
И апелациони судови из Београда, Новог Сада и Крагујевца констатовали су да су локалне самоуправе поступале незаконито, јер су утврдили цене вртића супротно Закону о основама система образовања и васпитања и Закону о предшколском образовању, непримењујући мерила за утврђивање цена боравка у вртићима предвиђених Правилником из 1993. године.
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама