Због насиља у школи родитељи преселили дете из Београда. Директорка школе: “Немоћни смо.”

28 септембра, 2022

Ученика осмог разреда ОШ “Дринка Павловић” у Београду, родитељи су исписали из ове школе и преселили из родног града због стравичног вршњачког насиља које је трпео, пише Телеграф.

Насилник је, с друге стране, још ђак исте школе. Оваква вест, у данима када силоватељ слободно шета градом и даје “мегаексклузивне” интервјуе јасно показује – систем је устројен тако да штити насилника, а не жртву.

Насиље у школи је, како пише Телеграф, почело вајбер порукама, а случај је кулминирао 7. септембра када је насилник пресрео жртву у ходнику школе и пред гомилом деце га свом снагом ударио шаком у лице, од чега се он затетурао.

Мајка је случај пријавила полицији и тада рекла да “директорка школе нема систем да реши проблем”. Како их, после разговора са директорком и педагогом школе, нико није контактирао, родитељи су исписали дете из школе и преселили га у други град.

Директорка школе Наташа Васић открила је да је школа учинила све што је било у њеној моћи, али да је закон на страни родитеља, па тако и родитеља насилног дечака.

Како је рекла, он је и даље ђак ове школе, али не долази на часове, нити то ико правда.

– Он је два пута био на дисциплинском поступку. Обављено је небројено много разговора са њим. Испоштоване су све процедуре које систем предвиђа у оваквим случајевима. Али џаба све што ми урадимо, кад се он врати кући где се његово понашање толерише и назива прихватљивим. Нама су буквално везане руке. Ако се његов отац поноси таквим понашањем, а закон је на страни родитеља, шта ми као школа још ту можемо да учинимо – пита се Васић.

Полиција поседује и снимак на којем се јасно види како Н.Ж. физички напада С.Д. на сред школског ходника.

Како каже, случај је пријавила и Центру за социјални рад и тим поводом у петак иде на састанак.

– Али, знате како, питање је да ли ће се Центар пре бавити напуштеном децом која немају ни основне услове за живот или једним материјално обезбеђеним дечаком који има комплетну породицу – истиче она.

За крај поручује да јој је жао што је дечак који је трпео насиље исписан из школе и да то није била њена препорука родитељима. Она каже да се за насиље се мора наћи системско решење, јер су школе у оваквим случајевима немоћне.

“Да би школа исписала ђака, он целе године мора да има јединицу из владања и да је против њега покренут дисциплински поступак, а поред тога треба наћи и директора друге школе који ће пристати да таквог ђака преузме.” – објаснила је Васић.

Извор: Телеграф / Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Због насиља у школи родитељи преселили дете из Београда. Директорка школе: “Немоћни смо.”"

  1. Prle каже:

    Jednom rečju, država nam je sra*je u svakom pogledu.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама