Zbog nasilja u školi roditelji preselili dete iz Beograda. Direktorka škole: “Nemoćni smo.”

28 septembra, 2022

Učenika osmog razreda OŠ “Drinka Pavlović” u Beogradu, roditelji su ispisali iz ove škole i preselili iz rodnog grada zbog stravičnog vršnjačkog nasilja koje je trpeo, piše Telegraf.

Nasilnik je, s druge strane, još đak iste škole. Ovakva vest, u danima kada silovatelj slobodno šeta gradom i daje “megaekskluzivne” intervjue jasno pokazuje – sistem je ustrojen tako da štiti nasilnika, a ne žrtvu.

Nasilje u školi je, kako piše Telegraf, počelo vajber porukama, a slučaj je kulminirao 7. septembra kada je nasilnik presreo žrtvu u hodniku škole i pred gomilom dece ga svom snagom udario šakom u lice, od čega se on zateturao.

Majka je slučaj prijavila policiji i tada rekla da “direktorka škole nema sistem da reši problem”. Kako ih, posle razgovora sa direktorkom i pedagogom škole, niko nije kontaktirao, roditelji su ispisali dete iz škole i preselili ga u drugi grad.

Direktorka škole Nataša Vasić otkrila je da je škola učinila sve što je bilo u njenoj moći, ali da je zakon na strani roditelja, pa tako i roditelja nasilnog dečaka.

Kako je rekla, on je i dalje đak ove škole, ali ne dolazi na časove, niti to iko pravda.

– On je dva puta bio na disciplinskom postupku. Obavljeno je nebrojeno mnogo razgovora sa njim. Ispoštovane su sve procedure koje sistem predviđa u ovakvim slučajevima. Ali džaba sve što mi uradimo, kad se on vrati kući gde se njegovo ponašanje toleriše i naziva prihvatljivim. Nama su bukvalno vezane ruke. Ako se njegov otac ponosi takvim ponašanjem, a zakon je na strani roditelja, šta mi kao škola još tu možemo da učinimo – pita se Vasić.

Policija poseduje i snimak na kojem se jasno vidi kako N.Ž. fizički napada S.D. na sred školskog hodnika.

Kako kaže, slučaj je prijavila i Centru za socijalni rad i tim povodom u petak ide na sastanak.

– Ali, znate kako, pitanje je da li će se Centar pre baviti napuštenom decom koja nemaju ni osnovne uslove za život ili jednim materijalno obezbeđenim dečakom koji ima kompletnu porodicu – ističe ona.

Za kraj poručuje da joj je žao što je dečak koji je trpeo nasilje ispisan iz škole i da to nije bila njena preporuka roditeljima. Ona kaže da se za nasilje se mora naći sistemsko rešenje, jer su škole u ovakvim slučajevima nemoćne.

“Da bi škola ispisala đaka, on cele godine mora da ima jedinicu iz vladanja i da je protiv njega pokrenut disciplinski postupak, a pored toga treba naći i direktora druge škole koji će pristati da takvog đaka preuzme.” – objasnila je Vasić.

Izvor: Telegraf / Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Zbog nasilja u školi roditelji preselili dete iz Beograda. Direktorka škole: “Nemoćni smo.”"

  1. Prle kaže:

    Jednom rečju, država nam je sra*je u svakom pogledu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama