Због непримереног облачења наставника и ученика "казну" ће сносити цела школа

13 јануара, 2017

Кажњавање непримерено одевених ученика и наставника још једна је у низу најављених реформи министра просвете Младена Шарчевића, али изгледа да мало тога ту може да се промени, нарочито што никакве праве казне ту заправо и нема.
“Блиц” је контактирао јуче неколико директора школа и закључак је да правилници о облачењу одавно постоје, да их свака школа сама формулише, а да се санкције о којима министар прича не односе конкретно на особу која се недолично обуче, већ на укупну оцену школе која треба да говори о њеном рејтингу.
У Техничкој школи “Нови Београд”, рецимо, према правилнику облачења, деколте, провидна гардероба, шортсеви и хеланке само су део ствари на списку неприкладних одевних предмета, самим тим и забрањених да се у њима дође на наставу.
– Ова правила постоје пет, шест година, по потреби их и мењамо и прилагођавамо. Обезбеђење и дежурни наставници су задужени за то да не примају у зграду оне који нису адекватно обучени или да их пошаљу код мене. Поред тога, на екрану у ходнику школе емитујемо презентацију где подсећамо на правила, али се и даље дешава да неки то не поштују – прича директор ове школе Веселин Вуковић.
Како он објашњава, о одредбе правилника најчешће се оглушују ученице.
Није проблем у закону, већ у свести
– Дешавало се да некога пошаљемо кући да се пресвуче, дамо му неоправдани, закон никакву другу меру не допушта. Сматрам да овде проблем није у закону, него у свести, јер они који се непримерено одевају критике доживљавају као умањивање њихове слободе, а када позовемо њихове родитеље, схватимо да ни они нису ништа бољи – прича Вуковић.
Уске панталоне, танке бретеле, дуге нокте и пренападна шминка забрањени су и кодексом о облачењу Медицинске школе “Др Миленко Хаџић” у Нишу.
Наставницима и новчана казна
– Од како је уведен правилник, деца и наставници се пристојније одевају, коментари су позитивни. Уколико, пак, неко прекрши кодекс, први пут ће бити само опоменут. Ако се грешка понови, може бити послат и да се пресвуче, док наставнике можемо опоменути и финансијски – прича директор Светислав Младеновић.
Буру у јавности и прегршт позитивних коментара изазвала је директорка Медицинске школе “Београд” Нада Трифковић. Њено обавештење ученицама и ученицима те школе како треба, односно не треба да се облаче, са огласне табле проширило се друштвеним мрежама крајем 2015. године муњевитом брзином.
– Довољно сте млади и лепи, а са нама и образовани да вам не требају трећеразредна опоношања неуспелих – закључна је порука тог њеног обавештења које је покупило симпатије јавности, али и, како нам је сада рекла директорка, дало резултате.

Облачење у Медицинској школи “Београд”
Ту је било наведено и да “пирсинг, нокти, силикони, голи деколтеи и струкови, поцепане фармерке, мини сукње, нису нешто што ученике квалификује за диплому ове школе”.
Ипак, и директорка признаје да се на пут овом проблему не може стати тако лако, а осим ученика, “дрес код” понекад не поштују ни наставнице.
Како кажу у Министарству просвете, правилници о облачењу су део кодекса који спада у домен аутономија школа и оно за сада нема намере да се меша. Једини начин на који Министарство може подстаћи школу да ради на овом питању, јесте њеним оцењивањем.
– Министарство ће изглед школе, дворишта, па и начин одевања, оцењивати кроз спољашње вредновање школа – кажу из министарства.
Међутим, како објашњавају у министарству, оцена начина одевања само је један део евалуације, те је тешко да би она могла да утиче на укупну оцену школе.
Суштина је заправо да ће “казну” сносити цела школа, али само кроз оцену која ће говорити о њеном рејтингу.
Фото: О. Бунић / РАС Србија
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "Због непримереног облачења наставника и ученика "казну" ће сносити цела школа

  1. Ajme каже:

    U srednjim školama to je u redu i izvodljivo je, jer postoji mera izbacivanje iz škole. Međutim, osnovna škola je obavezna, a klinke već u 6-7 razredu nose helanke, pocepane farmerice, duboki dekolte, našminkane su, kako reče ministar kao rakuni, nadograđuju nokte i slično i za sve to imaju podršku roditelja, neka nam ministar objasni kako sankcionisati tu decu, a da ima efekta i da je naravno u sklopu ovih smešnih zakona. Današnje kazne za učenike u osnovnoj školi služe za sprdnju i neefikasne su.

  2. ЈК каже:

    Кад сам ја била ђак важила је веома мудра мисао:”Пример је најбољи учитељ”.То ми је и водиља за свој живот и проблема немам.Нажалост, она одавно нема примену ни у свакодневном животу јер је овај проблем постао проблем свести родитеља, естраде и окружења у којима стасавају нове генерције.Свест се најтеже мења. Треба време.Од нечега или некога треба почети.Не сумњам у добре намере министра и његових сарадника.

  3. SS каже:

    Rešenje ovog, priznajemo najvećeg problema našeg školstva je lako rešivo. Iz članka se naime jasno vidi uzrok. Primereno oblačenje u cenjenoj instituciji škole dovodi do pogubnih posledica po društvo u celini. Moralno stanje nacije je ugroženo. Da, najčešće su za to odgovorne žene. Ne samo učenice, već i nastavnice i profesorke koje treba da predstavljaju uzor. Logično, rešenje se samo nameće. Žene bi trebalo odstraniti iz škola, a zatim ih primati samo ako to dopusti novoformirani tim ministarstva za “pristojno oblačenje”.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама