Zbog neprimerenog oblačenja nastavnika i učenika "kaznu" će snositi cela škola

13 januara, 2017

Kažnjavanje neprimereno odevenih učenika i nastavnika još jedna je u nizu najavljenih reformi ministra prosvete Mladena Šarčevića, ali izgleda da malo toga tu može da se promeni, naročito što nikakve prave kazne tu zapravo i nema.
“Blic” je kontaktirao juče nekoliko direktora škola i zaključak je da pravilnici o oblačenju odavno postoje, da ih svaka škola sama formuliše, a da se sankcije o kojima ministar priča ne odnose konkretno na osobu koja se nedolično obuče, već na ukupnu ocenu škole koja treba da govori o njenom rejtingu.
U Tehničkoj školi “Novi Beograd”, recimo, prema pravilniku oblačenja, dekolte, providna garderoba, šortsevi i helanke samo su deo stvari na spisku neprikladnih odevnih predmeta, samim tim i zabranjenih da se u njima dođe na nastavu.
– Ova pravila postoje pet, šest godina, po potrebi ih i menjamo i prilagođavamo. Obezbeđenje i dežurni nastavnici su zaduženi za to da ne primaju u zgradu one koji nisu adekvatno obučeni ili da ih pošalju kod mene. Pored toga, na ekranu u hodniku škole emitujemo prezentaciju gde podsećamo na pravila, ali se i dalje dešava da neki to ne poštuju – priča direktor ove škole Veselin Vuković.
Kako on objašnjava, o odredbe pravilnika najčešće se oglušuju učenice.
Nije problem u zakonu, već u svesti
– Dešavalo se da nekoga pošaljemo kući da se presvuče, damo mu neopravdani, zakon nikakvu drugu meru ne dopušta. Smatram da ovde problem nije u zakonu, nego u svesti, jer oni koji se neprimereno odevaju kritike doživljavaju kao umanjivanje njihove slobode, a kada pozovemo njihove roditelje, shvatimo da ni oni nisu ništa bolji – priča Vuković.
Uske pantalone, tanke bretele, duge nokte i prenapadna šminka zabranjeni su i kodeksom o oblačenju Medicinske škole “Dr Milenko Hadžić” u Nišu.
Nastavnicima i novčana kazna
– Od kako je uveden pravilnik, deca i nastavnici se pristojnije odevaju, komentari su pozitivni. Ukoliko, pak, neko prekrši kodeks, prvi put će biti samo opomenut. Ako se greška ponovi, može biti poslat i da se presvuče, dok nastavnike možemo opomenuti i finansijski – priča direktor Svetislav Mladenović.
Buru u javnosti i pregršt pozitivnih komentara izazvala je direktorka Medicinske škole “Beograd” Nada Trifković. Njeno obaveštenje učenicama i učenicima te škole kako treba, odnosno ne treba da se oblače, sa oglasne table proširilo se društvenim mrežama krajem 2015. godine munjevitom brzinom.
– Dovoljno ste mladi i lepi, a sa nama i obrazovani da vam ne trebaju trećerazredna oponošanja neuspelih – zaključna je poruka tog njenog obaveštenja koje je pokupilo simpatije javnosti, ali i, kako nam je sada rekla direktorka, dalo rezultate.

Oblačenje u Medicinskoj školi “Beograd”
Tu je bilo navedeno i da “pirsing, nokti, silikoni, goli dekoltei i strukovi, pocepane farmerke, mini suknje, nisu nešto što učenike kvalifikuje za diplomu ove škole”.
Ipak, i direktorka priznaje da se na put ovom problemu ne može stati tako lako, a osim učenika, “dres kod” ponekad ne poštuju ni nastavnice.
Kako kažu u Ministarstvu prosvete, pravilnici o oblačenju su deo kodeksa koji spada u domen autonomija škola i ono za sada nema namere da se meša. Jedini način na koji Ministarstvo može podstaći školu da radi na ovom pitanju, jeste njenim ocenjivanjem.
– Ministarstvo će izgled škole, dvorišta, pa i način odevanja, ocenjivati kroz spoljašnje vrednovanje škola – kažu iz ministarstva.
Međutim, kako objašnjavaju u ministarstvu, ocena načina odevanja samo je jedan deo evaluacije, te je teško da bi ona mogla da utiče na ukupnu ocenu škole.
Suština je zapravo da će “kaznu” snositi cela škola, ali samo kroz ocenu koja će govoriti o njenom rejtingu.
Foto: O. Bunić / RAS Srbija
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Zbog neprimerenog oblačenja nastavnika i učenika "kaznu" će snositi cela škola

  1. Ajme kaže:

    U srednjim školama to je u redu i izvodljivo je, jer postoji mera izbacivanje iz škole. Međutim, osnovna škola je obavezna, a klinke već u 6-7 razredu nose helanke, pocepane farmerice, duboki dekolte, našminkane su, kako reče ministar kao rakuni, nadograđuju nokte i slično i za sve to imaju podršku roditelja, neka nam ministar objasni kako sankcionisati tu decu, a da ima efekta i da je naravno u sklopu ovih smešnih zakona. Današnje kazne za učenike u osnovnoj školi služe za sprdnju i neefikasne su.

  2. JK kaže:

    Kad sam ja bila đak važila je veoma mudra misao:”Primer je najbolji učitelj”.To mi je i vodilja za svoj život i problema nemam.Nažalost, ona odavno nema primenu ni u svakodnevnom životu jer je ovaj problem postao problem svesti roditelja, estrade i okruženja u kojima stasavaju nove genercije.Svest se najteže menja. Treba vreme.Od nečega ili nekoga treba početi.Ne sumnjam u dobre namere ministra i njegovih saradnika.

  3. SS kaže:

    Rešenje ovog, priznajemo najvećeg problema našeg školstva je lako rešivo. Iz članka se naime jasno vidi uzrok. Primereno oblačenje u cenjenoj instituciji škole dovodi do pogubnih posledica po društvo u celini. Moralno stanje nacije je ugroženo. Da, najčešće su za to odgovorne žene. Ne samo učenice, već i nastavnice i profesorke koje treba da predstavljaju uzor. Logično, rešenje se samo nameće. Žene bi trebalo odstraniti iz škola, a zatim ih primati samo ako to dopusti novoformirani tim ministarstva za “pristojno oblačenje”.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama