Због огромног броја ђака и просветара заражених омикроном могућ непланирани одмор

Како медији данас пишу, ученици основних и средњих школа имаће у фебруару још један непланирани распуст.

Foto: Canva

Наиме, Дана државност обележава се 15. и 16. фебруара и то су нерадни дани. Ови дани “падају” у уторак и среду, па им је школским календаром придружен и понедељак чиме су школе добиле мали распуст. Међутим, Новости пишу да ће и 17. и 18. фебруар бити нерадни, чиме ће се добити укупно 9 дана ван школских клупа.

На наше питање упућено Министарству просвете о томе да ли се размишља о продужетку распуста, добили смо одговор да о томе још није дискутовани, али да Тим за школе прати ситуацију и да ће бити донета одлука у најбољем интересу ђака.

Одлуку о томе како ће деца ићи у школу током наредне недеље донеће данас Тим за школе, а биће саопштена сутра. Како сада стоје ствари, неће бити битнијих измена, односно наставу ће ђаци похађати по комбинованом моделу.

Синдикати истовремено упозоравају да се школским управама и локалним самоуправама пријављује много мање инфицираних ђака него што их заиста има.

Према подацима Института “Батут”, у протеклој недељи број оболеле деце школског узраста од 6 до 18 година био је 5.480 односно 0,71 одсто. У укупном броју заражених, учешће школске деце чини до сада рекордних 3,7%.

Међутим, председница Уније синдиката просветних радника Србије тврди да их је бар 3 пута више.