Због рационализације мреже школа штрајкују заједно ђаци, наставници и родитељи

6 јуна, 2017

Ученици ОШ “Стари град”, према плану оптимизације и рационализације мреже основних и средњих школа, од септембра би требало да буду размештени по околним школама, како би зграда била уступљења Спортској гимназији, а сама образовна установа – угашена.
Око стотину деце, родитеља и наставника окупило се испред школе како би изразили незадовољство поводом одлуке коју треба да озванични Скупштина града.
– Апелујемо и инсистирамо да надлежни органи, пре свега Министарство просвете и Град Београд, обуставе све радње у оквиру пројекта о рационализацији школског простора које се односе на ОШ “Стари град”, као и да се заустави негативна кампања везана за ову школу – речено је из Савета родитеља на одржаном скупу.
Деца су се држала за руке, а било је и уплаканих, мада кажу да им није јасно зашто се школа затвара.
– Проблем је у томе што нам не би направили посебно одељење, већ би нас раздвојили. Од почетка школе седим са најбољим другом, не желим да нас раздвоје – каже један ученик трећег разреда.
Ова школа, на старом Дорћолу, постоји и ради на истој локацији већ 56 година. Њу похађа тренутно око 180 деце, а минимум који је потребан да би школа опстала је 400. Како објашњавају родитељи, годинама уназад се прича како ће се школа затворити, па нико не жели своје дете да упише у ту установу.
Наставници кажу да им никаква одлука није стигла из Града, да су деца за први разред школске 2017/2018. године већ уписана и да је у току набавка уџбеника за наредну годину, а планиране су и екскурзије.
Из Савета родитеља кажу да је ово био први у низу протеста, а да наредни најављују већ за викенд.
– Није ми јасно зашто затварају само нашу школу, док на подручју Београда има и оних са дупло мање ђака које ће наставити са радом – каже Татјана Макевић Николић, родитељ једног од ученика који похађа ОШ “Стари град”.
Иначе, коначна одлука о судбини ове школе требало је да буде донета на седници Скупштине града Београда заказаној за 7. јун, али је одложена.
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Због рационализације мреже школа штрајкују заједно ђаци, наставници и родитељи"

  1. Паја каже:

    Ово је само пробно умрежавање школа сагласно захтевима ММФ. ММФ тражи буџетске уштеде а пошто српска елита удара прво по сиротињи и слабима школе и просветари има да награбусе јер су процене да су наставници јад и чемер, неорганизовани, разједињени, све фолирант до фолиранта. Једном речју сматра се да ће без проблема најурити једно 20 хиљада просветара – неке милом а неке силом.
    НАЛЕД и Америчка привредна комора су поздравили ове намере јер то гарантује већи профит западним компанијама а због прилива свеже радне снаге на тржиште рада могу да се мање наднице.
    Господо просветари са осмехом на лицу дочекајте реформе, отпуштања, смањења плате јер ће некима тамо далеко бити боље а то је огроман ужитак сваком Србину који је гласао за СНС и АВ.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама