“Желимо вам успешно ћутање на сва понижења која доживљавате”

20 јуна, 2020

У наставку се налази потпуно измишљен, а актуелним догађајима инспирисан “допис” основним школама чији је аутор Маја Бугарчић.

ОСНОВНИМ ШКОЛАМА
Директорима основних школа

Предмет: Закључци, коментари и даља упутства у погледу матурских испита

Поштовани/а,

Након успешно изведених матурских испита, чиме је Министарство још једном показало да може и хоће да се бори у тешким временима, у продужетку су дати закључци везани за матурске испите, као и обавештења о даљим дешавањима, казнама и наградама.

И поред беспрекорне организације испита од стране Министарства, десили су се пропусти, за које напомињемо да нису одговорност Министарства већ наставника и директора, а који се односе најпре на организацију и реализацију отварања кеса са тестовима, и слање видео садржаја у којима је исто забележено.

1. На неколико снимака отварања кеса, јасно се виде лица која се сликају („селфи“) испред кеса са тестовима, иако је сликање тестова или површине у непосредној близини тестова било најстроже забрањено. Такође, на једном снимку из школе у Новом Саду види се госпођа са упадљиво великим грудњаком, и постоје основане сумње да је у истом изнела неколико тестова изван собе за отварање кеса, пратећи процедуру од претходних година. У току је истрага, и дотична госпођа ће бити додатно кажњена због неоригиналности.

У једној школи у Трстенику се на снимку види да лице, за које се претпоставља да је сајлама везано, које из висине снима кесе са тестовима. Ово не одговара упутствима за снимање кеса, и чим дотично лице буде скинуто са сајли биће кажњено.

Из осам београдских школа, уместо видео снимка отварања кеса, послати су приватни снимци којима се отварање кеса извргава руглу (нпр. певање дечије песме „Ја сам кеса Деса“, наставници који се облаче у велике кесе за смеће и сл.). У току је истрага, и лица за која се установи да су учествовала у неправилном снимању тестова или да су се шалила на рачун отварања кеса биће најстроже кажњена. Казне ће, у зависности од тежине почињеног дела, подразумевати обавезу решавања једног, два или сва три матурска теста. Наредне три зараде конкретних наставника ће бити кориговане сходно освојеним поенима.

2. Како је током сва три дана полагања долазило до истих проблема – стављања радова у погрешне кесе и цепања бар-кодова на кесама, Министарство је одлучило да током јула организује тим билдинг на Гочу, где ће наставници имати показне вежбе са убацивањем радова у кесе. Циљ је да се, у што краћем року, што више радова спакује у одговарајуће кесе, при чему ће сваком тиму бити додељено лице чији задатак ће бити да чланове тима збуни, и наведе их да радове ставе у погрешне кесе, или да неиспуњене тестове помешају са испуњеним. Вежбе ће се усложњавати, тј. у почетку ће постојати само две кесе без бар кодова, као и две гомиле тестова, при чему ће наставници морати да сваки тест отворе (димензија А3), затим да по четири теста поређају један до другог (димензија А2), након чега ће бити дужни да их уролају и савију их на димензију мале свеске (димензија А5), а затим да их ставе у кесу број један, односно два, зависно од инструкција. Тимови који остану у игри наставиће вежбе, све до најсложеније – ређања радова у кесе са бар-кодовима, уз потписивање, сечење кеса тачно по ивицама итд. Сваки члан тима који победи добија на поклон једну кесу и десет неиспуњених тестова од прошле школске године.

3. Због честих цурења тестова, од школске 2020/2021. године биће уведено обавезно цурење једног од три теста. Цурење се мора догодити најкасније један сат пре почетка полагања конкретног теста (при чему је пожељно да се догоди и раније), а округ у којем ће се цурење јавити бираће се јавним жребом пред камерама, како би овај поступак био у потпуности транспарентан.

Начин на који ће тест процурити неће бити одређен, а најкреативнија решења ће бити награђена. Пожељан је тимски рад, тј. укључивање родитеља и ученика у осмишљавање начина цурења теста. Организација снимања отварања кеса за конкретни тест зависиће од одабраног начина цурења, и мора бити у потпуној хармонији и синхронизацији са истим.

4. С обзиром да средње школе у Србији традиционално добијају оцену приближну школама у најразвијенијим европским и америчким државама, и да је све више страних држављана који хрле у Србију како би добили бар део савременог и примењивог знања које наше школе пружају, јасно је да матурски испити морају бити тешки, како би се направио озбиљан одабир кандидата који су заслужили да тако добре школе уче о терету буџета. Стога је Министарство решило да кесама са симболом конкретне школе, као и укориченим тестовима од претходних десет година, награди наставнике који су у овогодишњем тесту смислили најтежа питања, при чему се награда удвостручује за наставнике на чије питање није одговорио ниједан ђак његовој школи.

Наставници који су смислили питања на која је одговорило преко 85% ученика у Србији биће најстроже кажњени, и биће им забрањено даље ангажовање на изради тестова.

Желимо вам успешно ћутање на сва понижења која доживљавате.

Срдачно,

Ваше Министарство

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама