Земун – како се некад звао и зашто се данас зове баш тако?

Како се Земун називао у античко доба када је био важно келтско утврђење, а како је добио данашњи назив? Шта се у Земуну крије иза назива „Бели медвед“? Како су током XIX века у Земуну кажњавани тешки злочини? Којим поводом је 1896. подигнут Миленијумски споменик на Гардошу? Када је Земун постао део Београда?

Одговори на ова и многа друга питања крију се у новој књизи ЗЕМУН (1717–1934) ауторке Чедомиле Маринковић. Прелистајте је и сазнајте колико добро познајете Земун, град на обали Дунава који је често називан „Малим Бечом“.

Ова књига, објављена у награђиваној едицији Овако се живело Креативног центра, води читаоце кроз двеста година прошлости овог мултиетничког града који је настао још у V миленијуму п. н. е. Најпре је био важно келтско утврђење, а у римско доба био је то велики и леп град, који је имао тврђаву и цивилни део. На подручје Земуна Словени су се доселили у VI веку. У каснијим временима град је имао веома драматичну историју, условљену стратешким положајем у близини ушћа Саве у Дунав и на раскршћу путева који воде из средишње Европе ка Балканском полуострву. Књига ће упознати читаоце са многим занимљивим подацима: где се налазила Војна граница и чему је служила, када је добијен статус слободног краљевског града, на који начин су се грађани штитили од куге и како су проводили слободно време. 

Пажљиво изабран илустративни материјал у књизи састоји се од изузетних и животних илустрација Мирољуба Милутиновића Браде и богатог фото-материјала из музејских збирки и приватних колекција.

Ауторка књиге др Чедомила Маринковић, историчарка уметности, одличан је познавалац Земуна. Као житељка тог града у овој књизи она читаоцима приближава историјске догађаје из давнина, знаменита места и грађевине. Такође, упознаје их са бројним личностима значајним за град – људима који су у њему боравили или га градили, који су кроз Земун пролазили, о њему писали и певали. Искрено и одмерено она говори о најлепшим градским местима и о свему чиме се Земунци данас поносе.

ОВАКО СЕ ЖИВЕЛО – 40% попуста за куповину 4 књиге 

Подсећамо вас на акцију ОВАКО СЕ ЖИВЕЛО у оквиру које четири одабране књиге из те историјске едиције за децу и младе можете купити с 40% попуста! Акција важи само на сајту Креативног центра, а испорука на територији Србије је бесплатна!

Едиција Овако се живело говори о свакодневном животу људи у прошлости, од праисторије до данашњих дана, на подручју средишњег Балкана, на којем се током времена уобличавала модерна Србија. Ова вишеструко награђивана едиција настала је из жеље да се младим читаоцима на популаран начин представи живот обичних људи на тлу Србије у различитим историјским периодима. Текстови врсних стручњака, раскошне илустрације, благо музејских збирки и архива, као и резултати археолошких истраживања, откривају узбудљиву прошлост, пуну нових, непознатих детаља.

А одговор на питање из наслова? Земун је некад био Таурум, а назив Земун је, претпоставља се, добио по земуницама.