“Живимо у земљи где се за здравље деце не консултују педијатри, а за дешавања у школама не питају просветни радници”

20 јануара, 2022

“Тренутно, мислим да ситуација није довољно добра да би деца кренула у школу“, изјавила је јуче председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић.

Након саопштене одлуке о томе да продужетка распуста нема и да се ђаци у понедељак враћају у клупе, неки по првом, неки по другом моделу наставе, питали смо Јасну Јанковић какав је став Уније по том питању и који су даљи кораци.

– Сматрали смо да је продужење распуста најмање болна одлука коју треба да донесе министар просвете и Тим за школе, иначе нама непознатог састава. Ово пре свега због препоруке педијатара који су сада врло чврсто стали на становиште да децу не треба враћати у колектив.” – објашњава Јанковић.

Она каже да живимо у земљи где се за здравље деце, не консултују дечији лекари, а за дешавања у школама, не питају просветни радници.

– Немамо никакве статистике, нпр. о томе колико је нас било или је сада болесно од ковида. Никада нисмо чули званичан податак. Зашто је то тајна? Вероватно због велике бројке.” – верује наша саговорница и каже да, с обзиром на то да радимо “без плана и визије” тако и пролазимо.

– Више него икада запослени у школама се осећају напуштено од просветних власти. Више него пре, јасно је да млади избегавају нашу струку.

Јасна Јанковић је става да, за све оно што ће се десити запосленима у школама, ђацима и њиховим родитељима и старатељима, одговорност је искључиво министра, јер он “не жели да води дијалог на тему пандемије”.

Председница УСПРС најавила је и штрајк просветних радника за 17. март, с тим што је оставила могућност и да то буде раније.

– Бићемо поново у штрајку и на улици. Очигледно је да се овде тако мора, закључује Јанковић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "“Живимо у земљи где се за здравље деце не консултују педијатри, а за дешавања у школама не питају просветни радници”

 1. Родитељ каже:

  Министарству је битно да се ова школска година само “одради”. Колико ће деца стварно научити никог не занима. Ако су родитељи незадовољни, нека плаћају приватне часове.

 2. Nikola каже:

  Svi naši sindikati samo pričaju prazne priče a za ništa nisu uspeli da se izbore.
  Bolje da se ukinu jer ionako ih bespotrebno plaćamo.

 3. Nikola каже:

  Za šta se bore prosvetni sindikati u Srbiji:
  100 prioriteta
  1.Obezbediti zimnicu na rate
  2.Paketići za NG
  3.Poklon za 8.mart
  .
  .
  .
  100.Interes prosvetnih radnika , bolji uslovi, plate i kvalitet rada.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама