“Živimo u zemlji gde se za zdravlje dece ne konsultuju pedijatri, a za dešavanja u školama ne pitaju prosvetni radnici”

20 januara, 2022

“Trenutno, mislim da situacija nije dovoljno dobra da bi deca krenula u školu“, izjavila je juče predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

Nakon saopštene odluke o tome da produžetka raspusta nema i da se đaci u ponedeljak vraćaju u klupe, neki po prvom, neki po drugom modelu nastave, pitali smo Jasnu Janković kakav je stav Unije po tom pitanju i koji su dalji koraci.

– Smatrali smo da je produženje raspusta najmanje bolna odluka koju treba da donese ministar prosvete i Tim za škole, inače nama nepoznatog sastava. Ovo pre svega zbog preporuke pedijatara koji su sada vrlo čvrsto stali na stanovište da decu ne treba vraćati u kolektiv.” – objašnjava Janković.

Ona kaže da živimo u zemlji gde se za zdravlje dece, ne konsultuju dečiji lekari, a za dešavanja u školama, ne pitaju prosvetni radnici.

– Nemamo nikakve statistike, npr. o tome koliko je nas bilo ili je sada bolesno od kovida. Nikada nismo čuli zvaničan podatak. Zašto je to tajna? Verovatno zbog velike brojke.” – veruje naša sagovornica i kaže da, s obzirom na to da radimo “bez plana i vizije” tako i prolazimo.

– Više nego ikada zaposleni u školama se osećaju napušteno od prosvetnih vlasti. Više nego pre, jasno je da mladi izbegavaju našu struku.

Jasna Janković je stava da, za sve ono što će se desiti zaposlenima u školama, đacima i njihovim roditeljima i starateljima, odgovornost je isključivo ministra, jer on “ne želi da vodi dijalog na temu pandemije”.

Predsednica USPRS najavila je i štrajk prosvetnih radnika za 17. mart, s tim što je ostavila mogućnost i da to bude ranije.

– Bićemo ponovo u štrajku i na ulici. Očigledno je da se ovde tako mora, zaključuje Janković.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "“Živimo u zemlji gde se za zdravlje dece ne konsultuju pedijatri, a za dešavanja u školama ne pitaju prosvetni radnici”

 1. Roditelj kaže:

  Ministarstvu je bitno da se ova školska godina samo “odradi”. Koliko će deca stvarno naučiti nikog ne zanima. Ako su roditelji nezadovoljni, neka plaćaju privatne časove.

 2. Nikola kaže:

  Svi naši sindikati samo pričaju prazne priče a za ništa nisu uspeli da se izbore.
  Bolje da se ukinu jer ionako ih bespotrebno plaćamo.

 3. Nikola kaže:

  Za šta se bore prosvetni sindikati u Srbiji:
  100 prioriteta
  1.Obezbediti zimnicu na rate
  2.Paketići za NG
  3.Poklon za 8.mart
  .
  .
  .
  100.Interes prosvetnih radnika , bolji uslovi, plate i kvalitet rada.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama