ЗУОВ о плановима реализације наставе: Градиво није сажето, али могуће одступање 20 одсто

Завод за унапређивање образовања и васпитања урадио је планове реализације наставе у случају непосредне ратне опасности, ратног стања или других ванредних ситуација и околности, у којима је таксативно наведено шта ће се радити на часовима свих предмета од првог до осмог разреда, пише портал Данас.

Foto: Canva

Изузетак је физичко за који ће, због специфичности самог предмета бити урађен план по темама и изборни предмети – други страни језик, грађанско васпитање и верска настава, за које планови реализације нису урађени пошто је захтев Министарства просвете био да се дефинишу само за обавезне предмете.

Градиво није сажето, али у Правилнику о посебном програму пише да је дозвољено одступање до 20 одсто.

– Дакле, у зависности од модела реализације наставе, који ће се можда мењати током године како се буде развијала епидемиолошка ситуација у појединим регионима, свакој школи је остављена могућност да одступи од плана реализације до поменутог процента. Једна од предности плана реализације наставе је што ће у свим школама бити исти редослед тема и наставних јединица, а то ће бити усклађено са ТВ часовима, па ће сви радити истим редоследом – наводе у ЗУОВ-у.

Што се тиче средњих школа, у ЗУОВ-у кажу да план реализације наставе није било могуће урадити због великог броја различитих програма и у гимназијама (различити смерови, специјализована одељења), а нарочито у средњим стручним школама. Због тога ће свака школа донети план реализације наставе у складу са својим програмом наставе и учења.

Средње школе ће добити план снимања ТВ часова са којим треба да ускладе рад, пошто ће за општеобразовне предмете у гимназијама и неке стручне предмете у средњим стручним школама бити обезбеђена ТВ настава преко канала јавног сервиса.

Очекује се да Правилник о посебном програму образовања и васпитања школе добију данас.

Поједини синдикати су раније упозорили да планови и програми нису ревидирани, а трајање часа је смањено на 30 минута, због чега ће бити немогуће прећи прописано градиво. Министар просвете Младен Шарчевић је, међутим, рекао да директори школа треба нормално да планирају рад, као што би планирали да нема пандемије и да је једина разлика је у томе што час траје 30, уместо 45 минута и што сада уводни део часа не постоји.

Извор: Данас