„Журку“ за свој 18. рођендан Матеја је направио у Институту за трансфузију, а од својих гостију уместо поклона тражио је – да донирају крв

Матеја Радуловић, ученик медицинске школе у Земуну своје пунолетство прославио је прошле недеље једном необичном „журком“ на Институту за трансфузију крви у Београду. Своје другове и рођаке Матеја је, уместо у ресторан или на неки сплав позвао да дају крв.

Осим пријатеља и рођака међу гостима је било и њему непознатих људи, а одзив је био сјајан – око 40 људи се тог дана појавило да да крв. Они су видели текст у „Блицу“ којим је овај догађај и најављен и дошли да и они као дају подршку овом сјајном младићу.

Како смо свакодневно изложени вестима о томе да крви нема довољно како би се сачували животи угрожених, а Матеја је од короне изгубио и чланове своје шире породице, одлучио је да остане одан свом будућем позиву и на овај начин помогне свима којима је помоћ потребна.

На питање зашто је одабрао да пунолетство прослави на овај начин, Матеја одговара:

– Нисам желео да дозволим да било ко страда само због моје неодговорности. Одлучио сам да ћу радије спашавати животе, него ли допринети њиховом гашењу.

Група од око 40 његових другова и другарица, као и чланова породице и рођака уприличила је ово несвакидашње славље и одлучила да дечаку поклони баш оно што је тражио, а то је хуманост и доброта на делу.

– На часовима смо редовно коментарисали недостатак крви, много људи зна да је стање такво, али из неког разлога не донира. С обзиром на овакву ситуацију, епидемију, али и то да ми је дека пре само неколико дана преминуо, одустао сам од прављења велике прославе – рекао је Матеја.

Сви његови другари из школе такође су упознати са лошом ситуацијом на Институту, па су сви са поштовањем и дивљењем подржали Матејину идеју, али и реализацију.

Извор: Блиц