До потписивања ПКУ, просветним радницима се неће исплаћивати накнаде на које имају право

август 03 14:29 2016

Синдикат образовања, науке и културе Републике Српске упозорио је данас, да се радници налазе у правном вакуму, јер не постоје посебни колективни уговори којима се прецизно дефинишу права радника.

ucionica5– То је неодговорност. Преговори о посебном уговору за област образовања и културе су при крају али нису потписани, а то привођење крају предуго траје – истичу из Синдиката.

Представници Синдиката апелују на ресорно министарство да се посебни колективни уговор што пре потпише, како радници не би били у овој незавидној ситуацији.

Они инсистирају и да се њихова права у новом уговору изједначе са правима других буџетских корисника, подсећајући да за раднике у просвети и култури важе мањи коефицијенти за обрачун плата у односу на остале буџетске кориснике.

Мноштво права је гарантовано Законом о раду и Законом о платама, али ниједно не може бити остварено јер се она дефинишу колективним уговорима.

– На папиру имамо та права, али не можемо да их остваримо – упозорава председник Синдиката Драган Гњатић.

Синдикат подсећа, да ово није први пут да упозоравају да ничим нису дефинисане накнаде радницима, право на плаћено и неплаћено одсуство и слично.

До потписивања посебног колективног уговора, радницима се неће исплаћивати накнаде на које имају право по законима о платама, јер се њихова висина одређује посебним колективним уговором.

Извор: Блиц

  Article "tagged" as:
  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.