Факултет и после трогодишње школа, али уз ЈЕДАН УСЛОВ

април 15 20:25 2017

 

Ученици који уписују средње школе по дуалном систему образовања и који се спремају за рад, могу, уколико се у међувремену предомисле, да наставе школовање и упишу факултете.

– Ученици који заврше трећи степен могу да конкуришу на било који факултет уколико претходно положе општу матуру. Право на полагање опште матуре стичу се након положеног заврсног испита – речено је Танјугу у Министарству просвете.

Дуални систем образовања успешно се примењује у многим западним земљама попут Немачке, а идеја је да ученици након завршетка средње школе почну да раде.
У Министарству просвете напомињу да ученици који заврше трогодишње средње школе по дуалном систему образовања имају ограничење да не могу да полажу општу матуру у наредних годину дана од завршетка средње школе.

– Ово је заштитна мера да би покушали да на тржишту рада буду ангажовани. Такође, не могу приступити полагању опште матуре пре своје генерације која је завршила четворогодишње средње образовање – кажу у Министарству.
Саветница министра просвете за дуално образовање Габријела Грујић каже да је 1.832 компаније, мала и средња предузећа заинтересовано да се укључи у програм дуалног образовања.

Џепарац од компаније

Предвиђено је да ученици у првој години један дан недељно проведу на пракси у некој од компанија са којом школа и родитељи потпишу уговор, у другој години два дана недељно, док је у трећој години предвиђено да у фирмама проведу три дана на пракси.

Она је, на последњој седници Националног просветног савета, рекла да се иде на то да се дуално образовање прошири и на факултете.

Ученици који упишу средњу школу по дуалном систему образовања од компанија у које иду на праксу добијаће по 5.000 динара месечно џепарац.

Извор: Танјуг

  Categories:
напишите коментар

0 коментара

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.