Граматичка лекција – како се граде суперлативи

септембар 11 10:52 2015

Cуперлатив је други степен поређења у српском језику. Гради се додавањем перфекса НАЈ на компаратив (први степен поређења). Битно је напоменути да се суперлативи пишу као једна реч:

НАЈЛЕПШИ,
НАЈПАМЕТНИЈИ,
НАЈБРЖИ,
НАЈБОЉИ.

NajoptimalnijiNajminimalnijiNajmaksimalniji

 

Код грађења суперлатива придева који почињу са Ј, суперлатив се пише са оба слова Ј;

НАЈЈАЧИ,
НАЈЈЕДНОСТАВНИЈИ
НАЈЈАСНИЈИ.

Неки придеви се не могу компарирати, те самим тим немају ни суперлатив. То су сви придеви осим описних и једног дела градивних (како ћете, рецимо, компарирати вунени?), али овде спадају и позајмљенице, нпр: ФЕР, КУЛ итд. и неки придеви који већ значе највиши степен поређења, нпр: ОПТИМАЛАН (ова реч већ значи НАЈБОЉИ) и МИНИМАЛАН (ова реч већ значи НАЈМАЊИ).

Стога је неправилно користити облике „најоптималнији”, „најминималнији”, како често имамо прилику да чујемо или прочитамо у медијима.

Да додамо: у српском језику постоји и неколико придева код којих се компаратив и суперлатив не граде по правилима за компарацију, па за њих кажемо да имају неправилну компарацију. У те придеве спадају:

добар – бољи – најбољи
зао – гори – најгори
велики – већи – највећи
мали – мањи – најмањи

  Categories:
  1. септембар 12, 08:16 #1 Миодраг Ценић

    Пише ”неки се придеви могу компарирати”. Верујем да треба ”не могу компарирати” јер логички произилази из даљега текста. Оно око ”минималног. Иначе, ово је генијално што радите.

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.