Информатика обавезна основцима, уместо изабраног спорта

новембар 10 19:11 2016

Министар просвете Младен Шарчевић најавио је да ће информатика као обавезни предмет бити уведена у основне школе од наредне школске године.

komp
Шарчевић је појаснио да ће информатика бити уведена уместо изабраног спорта, јер се мора водити рачуна о оптерећењу ученика.

“Морамо разврстати шта оптерећује, а шта растерећује ученике. Изабрани спорт је оптерећивао”, сматра министар и додаје да увођењем информатике уместо њега, спорт и физичко нису “калирали, већ ће бити на добити”.

Шарчевић је навео да ће, уз постојећа обавезна два часа физичког, ученици имати свакодневне физичке активности кроз оријентиринг и разне друге спортове.

Увођење информатике и програмирања од најранијег узраста веома је важно како би се мобилисало више кадрова у сектору информационих технологија и да би више њих уписивало такве факултете.

Извор: Танјуг

  Categories:
напишите коментар

15 коментара

 1. новембар 10, 19:51 #1 Разредни старешина

  Коначно, нешто паметно. Две петице из физичког у просек, поред музичког, ликовног, владања,… и ето одличног успеха. Информатика је важнија од друге петице из физичког

  Одговорите на овај коментар
 2. новембар 10, 22:14 #2 Marko

  Deca treba da imaju tri casa fizickog vaspitanja nedeljno najmanje. Ne treba ukidati cas izbornog sporta vec treba promeniti njegovo ime u fizicko vaspitanje i treba ubaciti deci jos fizickih aktivnosti jer je racunar uzeo danak, deca nam previse sede.

  Одговорите на овај коментар
  • новембар 12, 00:59 Марина

   Деца би требало да имају физичко свакога дана! Ја иначе нисам професор физичког, али сматрам да су кретање и физичка активност веома важни како за телесно, тако и за ментално здравље и деце и одраслих.

   Одговорите на овај коментар
 3. новембар 10, 22:14 #3 Profesor

  Odličan predlog ministra. Izabrani sport ionako formalno postoji, a izbornost se uopšte nepoštuje. Na tom času je ionako anarhija i radi ko šta hoće. Sem toga fizičko i izabrani sport ulaze u prosek i po tome su značajniji od bilo kog drugog predmeta.

  Одговорите на овај коментар
 4. новембар 10, 22:17 #4 dulefun

  Nikako se ne slažem sa smanjenjem čassova fizičkog. Svoj deci u osnovnoj školi fizičko treba svakog dana, bar po pola sata, a nikako da se smanjuje!

  Одговорите на овај коментар
 5. новембар 10, 23:20 #5 Јања

  Орјентиринг?! Где министар живи?! У Дизниленду?!!

  Одговорите на овај коментар
  • новембар 11, 00:11 X

   Tu priču gura njegova pomoćnica Markovićka koja je informaticarka, naravno neko treba da proda softver.Lepo je to programiranje, ali to je rudarsko zanimanje. Pitanje je i koliko deca mogu to da savladaju.

   Одговорите на овај коментар
 6. новембар 11, 00:36 #6 Јелена

  Информатика? Да, свакако! Савремено доба захтева информатичко описмењавање ученика.
  Један час физичког мање? Не! Никако!
  Не могу да разумем да се неко досети да баш број часова физичког васпитање смањи!
  У данашње време?! Када већина деце, управо због претеране употребе рачунара и мобилних телефона има проблеме са кичмом, видом, пасивношћу…Када су често наставници разгибанији, спретнији и физички активнији од својих ученика. Када…
  Напротив! Требало би повећати фонд часова физичког васпитања!
  Требало би да сваког дана ученици имају по један час физичког!
  И није тачно да су часови изабраног спорта само формалност! Деца их воле, јер ту имају могућност да се баве својим омиљеним спортом и то бесплатно!

  Одговорите на овај коментар
 7. новембар 11, 01:38 #7 Neko iz mase

  Ako se informatika uvede kao obavezna, za godinu dana će biti isto što i danas izborni sport. Neozbiljna nastava, nerealno visoke ocene (za pumpanje proseka) i prosto neodrživa nastava na duži period. A vi kako hoćete.

  Одговорите на овај коментар
 8. новембар 11, 11:34 #8 DJ

  Za dve ocene iz fizičkog stvarno nema potrebe. Građansko i verska su stvarno bespotrebni, a njih niko ne dira. Cista glupost.

  Одговорите на овај коментар
 9. новембар 11, 19:40 #9 Нена127

  Шта ће рећи на ову идејну причу министра НПС и професор Липковски?

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.