Janković: Zakon o platama nema veze sa platnim razredima

septembar 20, 2017

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Jasna Janković je u Novom danu uporedila Zakonu o platama u javnom sektoru sa nečim što se, kako kaže, kod profesora književnosti zove promašena tema – kako god da napišete lep sastav, kad promašite temu ocena je uvek nedovoljan jedan.
„Mnogo hvale zakon ali je on suštinski promašio temu. On veze nema sa platnim razredima, niti kvari niti popravlja bilo čiji materijalni položaj, već samo na drugačiji način uređuje radno pravni status koji je već uređen Zakonom o radu“, smatra ona.
Janković tvrdi da zakon prosvetne radnike tretira „kao bića nižeg reda u javnom sektoru“.
„Pokazuje tendenciju centralitzacije čitavog sistema, kako u Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji je ušao u Skupštinu, tako i u drugim elementima jer će vas direktor, kog je postavio ministar, ocenjivati kako ste radili. Dakle, direktor koji nema odgovornosti prema kolektivu nego samo prema ministru koji ga može razrešiti“, objašnjava Janković.
Valentina Ilić iz Sindikata obrazovanja Srbije podseća da je sindikat tražio da aktivno učestvuje u određivanju platnih razreda i grupa.
„Sindikat obrazovanja je doneo odluku da uđe u štrajk i zahteva da plate u obrazovanju moraju biti podignute za 22,1 odsto i 12 odsto povećanje koje je ministar obećao još 29. marta“, kaže ona.
Janković kaže da je protest ispred Vlade Srbije, koji je zakazan za 28. septembar, nastavak protesta od 1. septembra kad su časovi bili skraćeni na 30 minuta, ali da će sad biti poptpuna obustava nastave.
„Mi s ministarstvom vodimo jalove razgovore, tamo se izjadamo jedni drugima – ministar kaže meni su ruke vezane, mi kažemo da nismo time zadovoljni…“, objašnjava Janković.
Ilić dodaje da će Sindikat obrazovanja Srbije takođe izaći na protest kad zakon uđe u Skupštinu.
Govoreći o dešavanjima u Osnovnoj školi „Svetozar Miletić“ u Zemunu u kojoj traje bojkot nastave zbog odluke o smeni direktora, Janković kaže da je jedina dobra vest odgovornost roditelja i svest da je važno u koju školu ide njihovo dete i ko će mu predavati, a da nije dobro to što ministar misli da to nije njegov problem.
Nataša Duduk, majka dva učenika koja se uključila u program N1, kaže da Savet roditelja traži da ministar Mladen Šarčević odluku povuče odluku o smeni direktora dok Upravni sud ne olduči da li je bilo kršenja zakona.
„Naša reakcija na smenu je posledica činjenice da je škola dobra, da su roditelji zadovoljni i da postoje dobri međuljudski odnosi“, kaže ona.
Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama