Како да деца заволе музеје? Уз нови детективски роман Мисија: Музеј

март 19 21:33 2018

Анђела се суочила са ужасом средњег интензитета: уместо да с другарима игра игрицу као што је испланирала, бива на превару одвучена у музеј. Но, посета музеју ће проћи много другачије него што је Анђела очекивала. Шта Анђелина игрица и Сава Шумановић имају заједничко? Колико је забавно играти се лоптом с малом Дубравком? Шта се дешава када мртва природа није баш сасвим мртва? Куда су одлетели петлови Паје Јовановића? И најважније: Могу ли три основца и једна тетка, која им заправо није тетка, помоћи музеју да се избави из велике невоље?

Ауторка Ивана Нешић позната по хваљеним и награђиваним књигама Зеленбабини дарови (која је сада и део лектире за петаке) и Тајна немуштог језика представља нам свој нови роман Мисија: Музеј. За разлику од прве две књиге у којима се бави нашом народном митологијом и традицијом, у новом роману њена тема је српско сликарство.

У свом препознатљивом маниру уз преплитање хумора и мале дозе страве присутне ту тек да нас увуче у узбудљиву авантуру, она компонује овај забавни детективски роман у којем нас упознаје са делима и животима великих сликара: Катарина Ивановић, Сава Шумановић, Милена Павловић Барили, Надежда Петровић, Паја Јовановић само су неки од јунака које срећемо у овој књизи. Као историчар уметности и заљубљеник у стваралаштво ових уметника она ће нам скренути пажњу на две ствари: пре свега на сјајне и узбудљиве животе наших великих сликара, поруке и идеје за које су се борили, а потом и на стање у којем се налазе данашњи музеји.

Морају ли деца да имају отпор и страхопоштовање према музејима и класичним институцијама културе? Мора ли класично уметничко стваралаштво да им буде досадно? Ауторка на ова питања има одрешит негативан одговор, а свој став најбоље поткрепљује управо овим романом, који није само успешан пример алтернативног приступа образовању већ сасвим лепо функционише и као акциони роман фантастике – психологија малог колектива у великој фрци вођена је пажљиво и уверљиво.

У књизи су коришћене репродукције Народног музеја уз илустрације које је урадио Борис Кузмановић.

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.