Kako funkcionišu škole i (pojedini) Školski odbori u Srbiji?

septembar 14, 2016

Povodom dešavanja u osnovnoj školi u Čenti, gde su đaci potpisivali peticiju da zadrže svoju nastavnicu engleskog, javila se Jasmina Stankov koja je u ovoj školi zaposlena kao bibliotekar i koja nam je detaljno iznela svoje viđenje ove situacije. Njen komentar pročitajte u nastavku:

Ilustracija: Novosti

Ilustracija: Novosti

„Deo sam kolektiva ove škole već punih 12 godina, te osnovano mogu da uporedim „školu nekad“ i „školu sada“.

Nije moguće prepoznati je.

Do pre dve i po godine škola je išla stepenicu po stepenicu ka usavršavanju vaspitno-obrazovnog procesa i svega pratećeg, a sada idemo velikom brzinom ka dnu, i to ne stepenicu po stepenicu, već se strmoglavljujemo… A interes učenika, ne da se ne stavlja na prvo mesto, nego se u našoj „školi sada“ ni ne prepoznaje.

Ovaj slučaj, koji je serviran našoj koleginici Afroditi, samo je jedan u nizu koji se dešava u poslednjih par godina. Ne gleda se kvalitet već istopripadnost. A boraca za kvalitet – šačica!

U „školi sada“ treba se „rešiti“ svih onih koji misle svojom glavom, ne daj bože služe se i jezikom, a nisu pripadnici grupe tapšača po ramenu! Ako borac za kvalitet radi na određeno – neće biti obnovljen ugovor, po principu diskrecionog prava, a to mu se, naravno, saopšti 1. septembra. Ako radi na neodređeno – njega prozivati, „popisivati“, stavljati u nepovoljan položaj i sl, da bi bio ućutkan. Cilj nije obezbediti uslove, kadrovske i sve druge, za kvalitetan rad već zadobiti što više poena na osnovu što brojnijeg uposlenja istopripadnika, pa makar oni bili nestručni, makar imali „oksfordske“ diplome iz Jagodine… Više poena – uspešniji direktor, zar ne? Zar da brine što se ne poštuju propisi, interesi učenika, stavovi roditelja, što se časovi napuštaju pre vremena ili upisuju a ne održe, što se u isto vreme upiše čas kao realizovan a prisustvuje se stručnom skupu na udaljenosti od 35 kilometara, što se zabranjuje meštanima i našim srednjoškolcima da koriste školsku biblioteku, odnosno neki mogu, neki ne…. Što jedan stručni saradnik poštuje radno vreme, piše zahtev kad treba da izađe sat-dva ranije zbog odlaska lekaru, a drugi ide kući kad mu to odgovara, kolima, zajedno sa direktorom škole… Mnoštvo primera nejednakog postupanja….

Direktor škole ima većinsku podršku u Školskom odboru, sa uvek istih pet ruku za odluku, po dogovoru. Na žalost, jedna je ruka prosvetnog radnika i bez nje se sve ovo u školi ne bi dešavalo. Kod predsednice diregintska palica, a četvoro izvršavaju dogovoreno, vrlo sinhronizovano. Ostali članovi nisu ni bitni, mogu da dođu ili ne, mogu da govore, ali njihove reči često ni ne uđu u zapisnik. Dajem sebi slobodu da o oveme pišem jer sam član Školskog odbora, član koji ne poštuje dirigentsku palicu. Školski odbor je tolika podrška direktoru da čak usvaja izveštaje direktora tako što ih ni ne vidi, tačnije, vidi ih na samoj sednici prilikom prezentacije, a 20-ak priloga uz izveštaj ne budu ni otvoreni, ni uz zahtev. Isti stepen transparentnosti rada direktora prisutan je i na Nastavničkim većima i Savetima roditelja… Stalno neke poslovne tajne i diskreciona prava direktora… Školski odbor se toliko trudi u svojoj ulozi podrške radu direktora da je čak bio u stanju da promeni ceo program rada npr. Stručnog aktiva za razvoj Školskog programa – urađen od strane dve nastavnice, dve učiteljice i bibliotekara. Šta mislite da li su od njih, za rad u školi, stručniji članovi Školskog odbora – „novinarka“ u penziji, policajac u penziji, limar, mesar i poslušna učiteljica? Verovatno će neki zaključiti da su stručniji čim su podobniji…

Osim Školskog odbora, i sindikalna organizacija u našoj školi, sa brojem članova tek toliko da su reprezentativni, a možda i nisu, predstavlja veliku podršku direktoru. Pošto nisam njihov član, ne mogu reći čime se bave. Jedino što mogu da tvrdim je da nisam zapazila da su bilo šta preduzeli kako bi sprečili nepoštovanje propisa. Ali s obzirom da su u „školi sada“ pripadnici istog orkestra, normalno je da će poštovati istog dirigenta.

Preostaje inspekcija… Da li treba da sumnjamo u to da li su inspektori određeni za vršenje nadzora u našoj školi deo orkestra? Pa njima je poslodavac lokalna samouprava…

Sem ovoga, direktor ima podršku i dela kolektiva. Pa deo je zaposlio, šta od njih očekivati? Neće valjda da mu „zabiju nož u leđa“. Pa oni će, ako treba, tvrditi da je mleko crno. Ili ćutati. A baš ih i briga! Drugom delu zaposlenih i odgovara trenutna klima u „školi sada“ – sloboda u svemu, manje rada, oni ne pitaju direktora zašto se ne meša u svoj posao, a on ne pita njih… I njih baš briga! Ni jedni ni drugi ovu školu ne doživljavaju kao svoju. Malo je nas koji crvenimo što je u našoj školi ovakva situacija.

Pa, ko nam je to tako nezadovoljan radom „škole sada“? Kome se to zamutilo u duši i glavi od strmoglavljenja? Našim đacima, našim roditeljima i, na žalost, „šaci“ zaposlenih. Koliko je nas koji želimo, za početak, da ne propadamo dalje? Koji želimo promene? Da ponovo krenemo, korak po korak, na gore.

Dragi đaci, roditelji i malobrojne kolege, vi koji imate petlje da kažete „dosta“, navijam da budemo dovoljno brojni, moćni i izdržljivi, pa da ova kap u moru nepravilnosti prevagne i natera i sve druge, a pre svega nadležne institucije, da misle i reaguju!”

Jasmina Stankov, bibliotekar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


14 komentara na "Kako funkcionišu škole i (pojedini) Školski odbori u Srbiji?

 1. Dragan kaže:

  I u mojoj školi je slična situacija. Mi čak nemamo ni taj jedan glas, možemo samo da posmatramo.

 2. Ljubinka Nedić kaže:

  Jasmina, svaka vam čast!
  Ovo je jedan od najhrabrijih tekstova prosvetnog radnika koji sam pročitala i još je potpisan imenom i prezimenom.
  Ako zbog ovoga budete snosili neke posledice, javite. Niste sami.

 3. Profesor kaže:

  Školski odbor u većini čkola podržava nezakonitost rada direktora. Od takvog organa ne može se očekivati da radi u interesu škole, zaposlenih i učenika.

  1. Svitac kaže:

   Nije tačno. Školski odbor je organ koji kontroliše direktora a ne obrnuto. Ako postoje nezakonitosti, KRIV je isključivo ŠKOLSKI ODBOR koji je to dozvolio.

 4. pravna država kaže:

  Problemi u školi su počeli još novembra 2012. godine sa promenom vlasti u Gradu Zrenjaninu i nezakonitom smenom pojedinih članova tadašnjeg Školskog odbora. Nije dalo rezultata obraćanje Nastavničkog veća Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje. Oni su loptu prebacili na opštinsku prosvetnu inspekciju, a prosvetni inspektor Zorica Pajtašev se veoma potrudila da ne utvrdi činjenice. Upravni sud je odlučio da je smena nezakonita i naložio vraćanje u prvobitno stanje. Šta mislite, da li je lokalna samouprava ispoštovala sudsku odluku? A šta mislite, kako je posle četiri godine?

 5. Lidija kaže:

  “Bravo” Jasmina, Vi ste taj “stručnjak” kvalifikovan da ocenjuje kvalitet svih i svakoga a isto vreme dobijate da učestvujete u aktivnostima Škole, jer “nemate vremena”. Pritom bez imalo srama diskreditujete i svoje kolege iz Škole i članove ŠO, koji su časni ljudi i roditelji dece koja pohađaju ovu školu, verovatno im je najveća mana što nisu imaoci somborske diplome, nego su, kao pomenuti “novinar” završili FPN u Beogradu i imaju stručno zvanje: diplomirani politilog

  1. pravna država kaže:

   Poštovana Lidija,
   Vidim da ste dobro upoznati sa situacijom u školi. Jasmina jeste stručnjak. Uz to i dobitnik priznanja „Mina Karadžić“ kao najbolji školski bibliotekar u Srbiji. To samo po sebi dovoljno govori. Ali kako to da razumeju oni koji zabranjuju rad biblioteke. Ili direktor koji se za deset godina nastavničkog rada ne može pohvaliti ni jednim uspehom ni jednog svog učenika. Što se tiče „somborskih diploma“, nju imaju svi profesori razredne nastave u školi. Da li Vi možda njih diskreditujete? Kad stavite partijske i lične interese iznad interesa škole kojom upravljate, kojom rukovodite ili u kojoj radite, kada stavite partijske i lične interese iznad interesa dece koju učite, kad stavite partijske interese iznad interesa sopstvene dece, onda ste sami sebe diskreditovali. Nema potrebe da bilo ko to radi umesto vas.

   1. Lidija kaže:

    Osnovni red nalaže da svoje tvrdnje i insinuacije potkrepite činjenicama i dokazima, zašto bi somborske diploma bilo kome davala, npr legitimitet da njen imalac nipodaštava druge! Da li, dalje, nečije priznanje koje je neko dobio pre više godina znači da je taj najbolji za sva vremena i da je njegovo mišljenje neprikosnoveno za sve oblasti kojih se “dohvati”? A u svojoj biblioteci 12 godina ne uspeti obraditi materijal koji Škola poseduje! Uzgred, prošle godine đaci su postigli više nagrada nego ikad, da nije i to zasluga jednog bibliotekara ili jednog nastavnika?

    1. pravna država kaže:

     Poštovana Lidija,
     Očigledno ne poznajete Pravilnik o radu stručnih saradnika-bibliotekara. A što se tiče broja nagrada, nećemo komentarisati. Oprostićemo vam neznanje. Zaboraviste samo da kažete da je direktor sedmake nagradio slikovnicama. Verujte, kao što je sada nikada nije bilo.

  2. Marko kaže:

   Ja bih samo da pitam šta je to “diplomirani politilog”?

  3. trla baba lan kaže:

   Jasmina nije ”stručnjak” kvalifikovan da ocenjuje rad svih, ali koristi svoje Ustavom zagarantovano pravo da javno iskaže svoj stav. Iz Vašeg posta ne mogu da zaključim da li Vam smeta Jasmino javno iznošenje stava ili Vam smetju oni koji se sa njom slažu. Mislim da je velika hrabrost ukazati na nepravilnosti kada ih uočite i BRAVO za svakoga ko istupi i javno progovori.
   P.S. Šta je ”diplomirani politilog”?

 6. Mirjana kaže:

  Koleginice, realno i tacno ste opisali stanje u nasoj srpskoj skoli…..Suocena sam bila sa vecinom stvari koje ste tako verodostojno opisali. Meni licno je najstrasnije sto sam usamljena, jer ostale kolege su onakve kakvim ste ih opisali. Ali imamo mi i vise od jednog direktora…..mnogi sebi daju za pravo da mogu da naredjuju, “drze pridike”, omalovazavaju i sl. Imam 7.stepen obrazovanja, master, dugogodisnji staz u prosveti, ali nikada, bas nikada se nisam osecala ovako bedno… Manipulanti, ulizice, tapkarosi (kako ih nazvaste ), najbolje prolaze i njima je sve dopusteno. Trud, rad, zalaganje niko i ne spominje… Dovedeni smo do toga da se nama prebacuje osecaj odgovornosti, sto ce neko biti prolasen tehnoloskim viskom….stvara se mrznja, a do toga nije uopste trebalo doci, samo da je korektno i casno objasnio svima nama situaciju i stanje ( na bodovnoj listi)… Ali, ne ! Zasto da on bude kriv, kada to moze neko drugi da bude, a on ce ostati dobar i posten direktor koji je sve pokusao…Ocajna sam…da bih otisla na posao, moram da popijem lekic… Ja sam, pre skoro nepune tri decenije jedva cekala da dodje 1.septembar…..a sada imam uzasan osecaj cim se priblizim skolskoj zgradi……Verujem da nisam usamljen slucaj….Srdaca pozdrav svima, u nadi da se jos uvek nesto moze popraviti.

 7. Profesionalac kaže:

  Čini mi se da nam “minuli rad” uzvraća.Dok pametni ćute,budale zavladaše svetom.Ako se problem ne saseče u korenu,naravno da će se uvećavati.Slično stanje i u ostalim školama.Pouka jasna.Moć izbora data svakome.Nažalost.Šta mislita kako je u seoskim školama oko Ivanjice?Sve sprege u maksimumu.Od šume se ne vidi drveće.A i što da se vidi,kada je često usamljeno i svim mogućim oblicima rada i inovativnim metodama svi se trude da ga obore,saseku,izoluju,unište?Narodna”Sve što čovek radi,radi za sebe”.Ja u to verujem i opstajem.Nije lako,ali zna se šta pobeđuje.Podrška za” Jasmina Stankov, bibliotekar”.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama