Лиценца за директора школе – најбољи прошли обуку, могу и наставници

новембар 28 14:39 2017

Најбољи директори основних и средњих школа, као и предшколских установа, два дана су похађали обуку која је припрема за полагање испита за добијање лиценце. Још од 2003. године просветни закони предвиђају да на челу установа буду људи са лиценцом, али је овај посао одлаган више пута. После 15 година чекања, очекује се да у марту следеће године први директори добију “сертификат” за рад.

Прво ће морати да буде усвојен правилник о лиценцама, а да би већ од марта могли да полажу, руководиоци су у обавези да припреме истраживачки рад који ће бранити пред комисијом.

Јасмина Ђелић из Министарства просвете објашњава, за “Новости”, да је укупно 250 директора у Србији протеклих година оцењено највишом оценом. На обуци током претходна два дана било их је 83. Сви су на спољашњем вредновању добили четворке, што је највиша могућа оцена.

– За њих смо организовали дводневне обуке, док ће лошије оцењени директори имати обуку у трајању од 13 дана. Четири дана биће интерактивна предавања, а преосталих девет онлајн обука – објашњава Јасмина Ђелић. – Током обуке треба да стекну знања и вештине потребне за руковођење школом или предшколском установом.

Наша саговорница објашњава да ће до октобра 2019. године сви директори морати да имају лиценцу. Закон предвиђа да и наставници који испуњавају услове да буду директори могу да полажу за лиценцу за директора.

Према речима Миомира Драгаша, директора ОШ “Иван Горан Ковачић” и једног од учесника обуке, за директоре је изузетно важно да буду добри менаџери, па је део обуке посвећен и предавањима из ове области.

– На семинару су била 83 директора, од којих је више од 30 њих из Београда. Сви су спољашњим вредновањем добили највишу оцену за свој рад – каже Ђурађ Бањац, директор Електротехничке школе “Земун”. – Критеријуми за оцењивање су многобројни, а међу њима су и опремљеност школе, стручност предавача за одређене предмете, сарадња са ученицима и родитељима…

Крагујевац

После дводневног семинара у Београду, обуке ће бити организоване 29. и 30. новембра у Крагујевцу и 7.и 8. децембра у Зрењанину. Ове обуке организује Министарство просвете, а за директоре који су добили мање од четворке, обуку ће организовати Завод за вредновање квалитета образовања.

Извор: Новости

 1. новембар 28, 15:44 #1 Malena

  Deo obuke je on lajn…Da vidimo i to, jer ima direktora koji ne znaju da uključe kompjuter, kao što je naš, a dobili smo ocenu 3 ! Baš će biti zabavno sa ovima ” dobro ocenjenima ”, koji su tu ocenu dobili zahvaljujući dobrim odnosima sa načelnicima ŠU ! Najstrašnije,u svom ovom ” ocenjivanju ” škola je : što SVE zasluge za rad škole ima direktor, a ljude, koji , zaista, rade i doprinose školi, niko i ne spominje ! Velika većina direktora su stranački drugari , i tu su samo, zbog, propadnosti vladajućoj stranic, pa i ocene ” njihovog rada ” su rezultat istog, pripadnosti, a ne istinskog znanja i zalaganja…Ako naš direktor dobije licencu, onda nam je sve jasno…

  Одговорите на овај коментар
  • новембар 29, 01:00 Milena

   Da, skole dobijaju visoke ocene na racun nastavnog kadra-nastava i ucenje, podrska ucenicima, etos…bukvalno ih nastavnici izvlace, a onda se direktor vodi kao organizator svega toga. Kako da ne.

   Одговорите на овај коментар
  • новембар 29, 21:21 daca

   Nisu sve 4 iste,neko preko veze ,pouzdana informacija,dobije visoku ocenu.Nit priprema za celo polugodiste i prethodnu godinu,nit sekcija,a za ostalo bez komentara.Zalosno je sto ministar postrojava nastavnike na zavrsnom ,a ne postrojava sto deca sa 20.i vise poena manje,ispod crte,predju u septembru u gimnazije preko veze,SRAMOTA!!!To treba da se kontrolise.Gimnazija u Bg

   Одговорите на овај коментар
  • новембар 30, 00:51 ema

   Gomila nebuloza..dvodnevna obuka, smejurija…Kakve veze sa licencom bilo cijom ima, na pr, opremljenost skole?

   Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.