Licenca za direktora škole – najbolji prošli obuku, mogu i nastavnici

novembar 28 14:39 2017

Najbolji direktori osnovnih i srednjih škola, kao i predškolskih ustanova, dva dana su pohađali obuku koja je priprema za polaganje ispita za dobijanje licence. Još od 2003. godine prosvetni zakoni predviđaju da na čelu ustanova budu ljudi sa licencom, ali je ovaj posao odlagan više puta. Posle 15 godina čekanja, očekuje se da u martu sledeće godine prvi direktori dobiju “sertifikat” za rad.

Prvo će morati da bude usvojen pravilnik o licencama, a da bi već od marta mogli da polažu, rukovodioci su u obavezi da pripreme istraživački rad koji će braniti pred komisijom.

Jasmina Đelić iz Ministarstva prosvete objašnjava, za “Novosti”, da je ukupno 250 direktora u Srbiji proteklih godina ocenjeno najvišom ocenom. Na obuci tokom prethodna dva dana bilo ih je 83. Svi su na spoljašnjem vrednovanju dobili četvorke, što je najviša moguća ocena.

– Za njih smo organizovali dvodnevne obuke, dok će lošije ocenjeni direktori imati obuku u trajanju od 13 dana. Četiri dana biće interaktivna predavanja, a preostalih devet onlajn obuka – objašnjava Jasmina Đelić. – Tokom obuke treba da steknu znanja i veštine potrebne za rukovođenje školom ili predškolskom ustanovom.

Naša sagovornica objašnjava da će do oktobra 2019. godine svi direktori morati da imaju licencu. Zakon predviđa da i nastavnici koji ispunjavaju uslove da budu direktori mogu da polažu za licencu za direktora.

Prema rečima Miomira Dragaša, direktora OŠ “Ivan Goran Kovačić” i jednog od učesnika obuke, za direktore je izuzetno važno da budu dobri menadžeri, pa je deo obuke posvećen i predavanjima iz ove oblasti.

– Na seminaru su bila 83 direktora, od kojih je više od 30 njih iz Beograda. Svi su spoljašnjim vrednovanjem dobili najvišu ocenu za svoj rad – kaže Đurađ Banjac, direktor Elektrotehničke škole “Zemun”. – Kriterijumi za ocenjivanje su mnogobrojni, a među njima su i opremljenost škole, stručnost predavača za određene predmete, saradnja sa učenicima i roditeljima…

Kragujevac

Posle dvodnevnog seminara u Beogradu, obuke će biti organizovane 29. i 30. novembra u Kragujevcu i 7.i 8. decembra u Zrenjaninu. Ove obuke organizuje Ministarstvo prosvete, a za direktore koji su dobili manje od četvorke, obuku će organizovati Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja.

Izvor: Novosti

  Article "tagged" as:
  Categories:
napišite komentar

4 komentara

 1. novembar 28, 15:44 #1 Malena

  Deo obuke je on lajn…Da vidimo i to, jer ima direktora koji ne znaju da uključe kompjuter, kao što je naš, a dobili smo ocenu 3 ! Baš će biti zabavno sa ovima ” dobro ocenjenima ”, koji su tu ocenu dobili zahvaljujući dobrim odnosima sa načelnicima ŠU ! Najstrašnije,u svom ovom ” ocenjivanju ” škola je : što SVE zasluge za rad škole ima direktor, a ljude, koji , zaista, rade i doprinose školi, niko i ne spominje ! Velika većina direktora su stranački drugari , i tu su samo, zbog, propadnosti vladajućoj stranic, pa i ocene ” njihovog rada ” su rezultat istog, pripadnosti, a ne istinskog znanja i zalaganja…Ako naš direktor dobije licencu, onda nam je sve jasno…

  Odgovorite na ovaj komentar
  • novembar 29, 01:00 Milena

   Da, skole dobijaju visoke ocene na racun nastavnog kadra-nastava i ucenje, podrska ucenicima, etos…bukvalno ih nastavnici izvlace, a onda se direktor vodi kao organizator svega toga. Kako da ne.

   Odgovorite na ovaj komentar
  • novembar 29, 21:21 daca

   Nisu sve 4 iste,neko preko veze ,pouzdana informacija,dobije visoku ocenu.Nit priprema za celo polugodiste i prethodnu godinu,nit sekcija,a za ostalo bez komentara.Zalosno je sto ministar postrojava nastavnike na zavrsnom ,a ne postrojava sto deca sa 20.i vise poena manje,ispod crte,predju u septembru u gimnazije preko veze,SRAMOTA!!!To treba da se kontrolise.Gimnazija u Bg

   Odgovorite na ovaj komentar
  • novembar 30, 00:51 ema

   Gomila nebuloza..dvodnevna obuka, smejurija…Kakve veze sa licencom bilo cijom ima, na pr, opremljenost skole?

   Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.