Kaко попунити листу жеља за упис у средњу школу

 

Детаљније упутство за попуњавање и пример попуњене листе жеља погледајте овде.

 

Приоритети
Ако сте до сада размишљали шта је оно што вас највише интересује, која област вам најбоље иде и у чему се проналазите, онда сте сигурно размишљали и о конкретном смеру неке средње школе. Али у колико нисте, онда је пред вама време за одлуку.

 

Први корак ка одлуци је следећи – одлучивање између трогодишње и четворогодишње средње школе. Уколико планирате наставак школовања на факултетима или високим школама након средње школе, бирајте и средњу школу у скаду са тим. Четворогодишње високо образовање можете уписати само након четврогодишње средње школе.

 

Други корак представља одлуку о томе – шта вас највише интересује. Уколико волите друштвене науке – у које спадају језици, књижевност, географија, историја, социологија, филозофија итд. – најбоље би било да упишете на пример друштвени смер у гимназији или општи смер гимназије, а можете и да потражите у којим средњим школама се налазе смерови који подразумевају предмете друштвених наука.
Уколико вам боље иду природне науке – у које спадају математика, физика, хемија… – пронађите школу у којој највећи број предмета спада управо у ову групу.
Kако бисте се лакше одлучили за упис у средњу школу, погледајте кратке описе занимања и на тај начин одлучите који образовни профил је најбољи за вас. Уз то, неопходно је да знате које се средње школе налазе у месту где бисте ви наставили своје образовање и који су вам образовни профили на располагању. Списак свих средњих школа у Србији може вам олакшати претрагу.

 

Попуњавање листе жеља
Kако би на најбољи начин попунили листу жеља, неопходно је да знате следеће – на првом месту је потребно да упишете смер за који сте највише заинтересовани и који бисте највише волели да упишете. Након тога, морате попунити још девет места на листи (најмање), а највише можете уписати 20 образовних профила за које сте заинтересовани.
Након образовног профила који се налази на првом месту на вашој листи жеља, упишите редом – по нивоу заинтересованости – смерове који бисте волели да упишете уколико за вас не буде места на смеру који сте први уписали. То значи да како одмиче листа – ваша заинтересованост за смерове које уписујете је све мања. Зато је битно да у првих неколико упишете баш оне смерове које бисте највише волели да упишете. Запамтите – редослед уписивања образовних профила је јако битан!
Потребно је да направите добру стратегију како се не бисте нашли у ситуацији да уписујете школу која вас уопште не интересује.
Kолико год да сте сигурни да ће ваш први избор, или првих неколико избора, бити оно што ћете уписати, немојте уписивати на листу ни један смер за који нисте заинтересовани. С обзиром да на упис у великој мери утиче конкуренција – никад не знате колика ће заинтересованост бити за смер који ви желите да упишете. Такође, не можете знати ни колико бодова имају ученици којима је прва (или неколико првих) жеља иста као и ваша. Зато је битно да имате резервни план.

 

Ускладите жеље и могућности
Kако бисте на што бољи начин попунили своју листу жеља – израчунајте колико бодова имате на основу успеха на крају шестог, седмог и осмог разреда и саберите их са бодовима које сте добили на тестовима у оквиру полагања мале матуре.
Kада добијете одређен број бодова, лакше ћете се одлучити који смер бисте могли да упишете. На пример, за неке смерове нећете имати довољно бодова, па је боље да то одмах знате да “не трошите” места на листи жеља на оне смерове које свакако нећете успети да упишете.
Уколико на листи свих средњих школа у Србији отворите страницу неке средње школе, видећете да се тамо налазе смерови које та школа нуди, као и минимум бодова који је био потребан за уписивање сваког смера претходне године. Ови бодови нису коначни бодови, нити је сигурно да ће бити исто и ове године.
Ови бодови служе да бисте могли да се информишете о томе колико је бодова било потребно за упис прошле године и да знате колико би отприлике могло да буде потребно ове године. Kада то упоредите са својим бодовима биће вам јасно да ли бисте могли да упишете тај смер (ако сте заинтересовани за њега) или једноставно немате довољно бодова.
Детаљније упутство за попуњавање и пример попуњене листе жеља погледајте овде.

 

 

Извор: mala-matura.com

 

  Categories:
напишите коментар

13 коментара

 1. јун 19, 18:54 #2 Marija

  A kad ce biti objavljen broj bodova za upis?

  Одговорите на овај коментар
 2. јун 25, 20:02 #3 Sanja

  Prošle godine bodovi završili u brushalteru, pretprošle godine nije bilo kombinovanog testa i bodovanje je bilo drugačije, godin pre su imali 50% poznatih zadataka,i prvi put vladanje i izabrani sport su ulazili u prosek, godinu pre toga imali su 75% poznatih zadataka, godinu pre toga ima li su 100% zadatke iz zbirki…. Svake godine različito, svake godine su deca eksperimentalna zona, za nove ministre i nove vlasti (samo ove godine tri ministra prosvete)
  pa vi sad nama kažite kako da se orijentišemo, koji su to bodovi merodavni. (Razlika iz godine u godinu ide i po deset poena)

  Одговорите на овај коментар
 3. јун 26, 01:27 #4 mama

  Zaboravite afinitet. Prvo razgraničite da li je dete prepisivalo, ako jeste onda birajte koju stvarno dete želi. Ako je radilo pošteno, NE NIKAKO afiniteti, već borba daj šta daš da ne odes u drugi upisni krug. ŽALOSNO, ali je tako.

  Одговорите на овај коментар
 4. јун 26, 09:01 #5 zu

  Kako da napisem najmanje 10 skola ako u mom gradu imaju tri skole a dalje nemam nameru da ga saljem.ko da mi odgovori ?

  Одговорите на овај коментар
 5. јун 26, 10:45 #6 ar

  Zanima me da li na listu mogu da se stave dve-tri zelje,ili bas mora 10?

  Одговорите на овај коментар
 6. јун 26, 14:15 #7 sandra

  a sifre? Gde njih pronalazimo?

  Одговорите на овај коментар
 7. јун 26, 14:48 #8 Анонимни

  mozes ti i staviti jednu zelju nemoras deset, samo treba da imas dovoljno bodova za tu jednu skolu 🙂

  Одговорите на овај коментар
 8. јун 26, 21:03 #9 Sanja

  Stavite što više srodnih škola jer se ne zna potreban broj bodova. Znam primere da ni osam želja nije bilo dovoljno pa su deca išla u drugi krug, a tada samo ono što ostane.

  Одговорите на овај коментар
 9. април 03, 19:29 #10 Miodrag

  Koliko treba bodova za Poljooprivrednu skolu u Topoli?

  Одговорите на овај коментар
 10. јун 25, 11:23 #11 Lana

  Je l’ naziv skole i obrazovani profil moraju biti popunjeni cirilicom?

  Одговорите на овај коментар
 11. јун 20, 15:32 #12 Vesna

  Lista zelja se popunjava cirilicom. Kao i svi zvanicni dokumenti u Srbiji.
  Niko Vam ne moze reci koliko bodova je potrebno zbog toga sti broj bodova varira svake godine (zavisi od interesovanja ucenika i procenta uradjenosti testiva iz srp,mat i komb.)

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.