Neobični znaci koji otkrivaju nadarenu decu – zreo smisao za humor, slabija postignuća u školi, emocionalna preosetljivost

april 18, 2023

Da li je moje dete posebno? Hteli to da priznaju ili ne, ovo je pitanje koje većina roditelji sebi postavi u nekom trenutku. Svi mi svoju decu gledamo drugačijim očima i želimo da verujemo da u njima ima nešto posebno i genijalno.

Foto: Canva

Megan Cannella zaposlena je u Davidson Institutu, gde je zadužena da deci koja su pokazala izuzetne rezultate na testovima inteligencije pomogne da ostvare svoj puni potencijal.

Ona kaže da većina nadarene dece uči i procesira informacije brže od svojih vršnjaka i u stanju su da savladaju gradivo namenjeno višim razredima od onog koji sami pohađaju.

Ali, ta deca nisu uvek uzorni đaci koji ostvaruju sjajne rezultate. Nadarenost, zapravo, kaže ona, izgleda drugačije kod svakog deteta.

Neobični znaci koji odaju nadarenu decu

1. Asinhron razvoj

Da li se vaše bistro dete bori sa jednostavnim svakodnevnim zadacima kao što je vezivanje pertli ili možda ne uspeva da se seti da opere zube dok ga ne opomenete (iako bi o tome odavno trebalo da brine sam)?

Ovo su samo neki primeri koji mogu da budu pokazatelji asinhronog razvoja. Kod nadarene dece nije neobično da, dok su u nekoj oblasti izuzetni, u drugoj sve ide teže i sporije.

Recimo, daroviti osmogodišnjak možda čita na nivou šestaka, razume matematiku na nivou četvrtaka i ima socijalnu inteligenciju u skladu sa svojim uzrastom. Ali, emocionalna regulacija može mu biti na nivou petogodišnjaka. Sve to nije ništa neobično kad je reč o darovitom detetu.

2. Emocionalna preosetljivost u ranom uzrastu

Neuronaučnici kažu da darovita deca imaju mnogo intenzivnije emocionalne reakcije na svet i događaje koji ih okružuju.

Na primer, za njih može biti vrlo teško da sa uživanjem gledaju crtani film u kom neki od likova pati ili je povređen. Mnogi imaju vrlo izražen osećaj za pravdu i mogu biti vrlo razočarani ili frustrirani kada osećaju da neka situacija jednostavno nije kakva bi trebalo da bude u smislu pravednosti.

Ako pored ove osetljivosti imaju i asinhron razvoj, vrlo je verovatno da nemaju dovoljno razvijene veštine samoregulacije da se sa svim tim osećajima izbore.

3. Egzistencijalno propitivanje

Nadarena deca često imaju radoznalost kojoj je vrlo teško udovoljiti. Naročito kada su u pitanju egzistencijalni aspekti života.

Oni će biti više zainteresovani i zabrinuti kada je reč o temama poput smrti, siromaštva, klimatskih promena, nepravde nego njihovi vršnjaci. Čak i crtani film ili knjiga koja se bavi nekom temom nasilja ili ekologije može biti okidač za njihova jaka osećanja ili izazvati lavinu pitanja. Od onih poput “Šta se desi kad umremo” do “Zašto se u svetu dešavaju loše stvari?”

4. Specifična interesovanja i zreo smisao za humor

Nadarenu decu nekad je lako prepoznati i po vrlo specifičnim interesovanjima. Znate one klince koji sa četiri godine znaju sve glavne gradove svih država ili osmaka koji u slobodno vreme proučava, recimo, hemiju. Roditelji se ponekad brinu da njihovo dete propušta detinjstvo. Ali u stvarnosti, oni samo imaju naprednije razumevanje pojedinih tema u odnosu na vršnjake.

Takođe, ako vaše dete često “ispali foru” koja vas iznenadi svojom zrelošću i nasmeje, to bi takođe mogao biti znak da razmišlja drugačije.

5. Slabija postignuća iz pojedinih predmeta

Nadarena deca imaju ekstremno veliku potrebu za neprestanom mentalnom stimulacijom. U školi se mogu dosađivati jer stvari uče brže i lakše od vršnjaka.

A kad škola ne predstavlja nikakav izazov, lako gube motivaciju. Razmislite, recimo, kako biste se osećali da osam sati radite posao koji je daleko ispod vaših znanja i sposobnosti?

Iako bi im bilo lako da nauče za peticu, oni ne vide svrhu i prestaju da se trude.

Nadarena deca imaju ogroman potencijal

U svojoj suštini, darovitost je zapravo različitost koja utiče na to da dete drugačije promatra svet oko sebe. Što više istražujete darovitu stranu svog deteta, bolje ćete je razumeti i biti spremniji da mu pomognete da ostvari svoj puni potencijal.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama