Mozgalica: Problem podele

januar 02 23:51 2017

Problem podele Jedna seljanka je imala na prodaju 90 jaja i poslala je na pijacu svoje tri kćeri. Najstarijoj i najrazboritijoj je dala 10 jaja, srednjoj 30 a najmlađoj 50 jaja. Morale su da unapred utvrde cenu jaja i da od nje ne odstupaju, sve tri se drže iste cene. Ali se nada da će najstarija dobiti za 10 jaja, koliko srednja za 30 i da će naučiti srednju da za svojih 30 dobije koliko i najmlađa za 50 jaja. Isto bi želela da sve tri imaju isti pazar i da prodaju jaja tako da za 10 jaja ne dobiju manje od 10 a za svih 90 jaja ne manje od 90 dinara.

Ovaj zadatak se nalaze u knjizi „Zanimljiva matematika“ od J.I.Pereljmana strana 185 zadatak 131. Tamo se navodi da je autor ovog zadatka pesnik V.G.Benediktov iz 1869.godine

Pešenje

 

  Categories:
napišite komentar

0 komentara

Trenutno nema komentara!

Započnite komentarisanje.

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.