Научите дете вербалној самоодбрани

децембар 20 20:28 2017

Дечја уста не лажу, односно да малишани кажу оно што мисле, при чему могу да буду врло сурови и да увреде свог вршњака у игри или школи

Пoзнато је да дечја уста не лажу, односно да малишани кажу оно што мисле, при чему могу да буду врло сурови и да увреде свог вршњака у игри или школи. Зато би требало да што пре научите ваше дете вербалној самоодбрани, саветује Јелена Холцер, дипл. педагог и директор Школе за родитеље.

– Што раније научите дете вербалној самоодбрани, то боље за њега. На увреду, етикетирање, критику, дете мора да каже вршњаку да му то смета. Али, ако то изговори мирним, стидљивим гласом, то неће спречити малог насилника да га и даље малтретира, каже саговорница. – Зато га, као на часу глуме, научите да заустави насилника својим ставом, гласом и озбиљним изразом лица, може и да викне “престани то да радиш, ужасно ми смета”. Ако, га то не заустави, може да се окрене и оде, да се физички удаљи од онога ко га вређа или да се обрати вама или наставнику – истиче педагог.

У зависности од ситуације, дете мора да научи који су му начини самоодбране на располагању, то је нешто што је на родитељима, јер дете у школском узрасту неће научити нико други осим родитеља, закључује наша саговорница.

 

Извор: Новости

  Categories:

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.