„Нисмо против екстерне контроле, али не може наставник српског да oцењује професора математике”

мај 28 13:40 2016

Просветни радници се противе оваквом начину евалуације, где наставник српског језика контролише професора из математике.

Како преноси чачански портал Озонпрес, председник Синдиката образовања Чачак Владимир Аџић, сутра ће се у 8 часова испред Гимназије одржати протест просветних радника са целе територије града као знак подршке одлуци три чачанске средње школе.

“Гимназија, Економска и Машинско-саобраћајна школа у Чачку су поново одбили тзв. ‘екстерну евалуацију’. Поред одлука виших органа синдиката и синдикалних организација ових школа, које су благовремено достављене надлежним органима, они су ипак дошли у ове школе и покушали да, поред свега, ‘посматрају’ часове, реметећи при томе наставни процес. Због тога се извињавамо родитељима јер нашом кривицом деца нису имала наставу. Ове три школе остале су као ‘последњи Мохиканци’ на бранику просвете, доследно бранећи достојанство професије. Само да се зна, ове школе имају сјајне резултате на такмичењима и висок проценат уписа на буџетске студије, што говори о њиховом квалитету”, рекао је председник СОЧ-а Владимир Аџић, подсећајући да је министар просвете прошле године у ОШ Милица Павловић такође рекао да овакав начин вредновања не ваља и да ће га променити, што до сада није учинио.

Аџић понавља да се просветни радници не противе надзору и контроли свог рада, али захтевају да то буде предметни надзор, да старији наставник из истог предмета контролише рад млађег и да даје сугестије ако је то потребно да би се унапредила настава.

Како је рекао председник СОЧ-а, није било покушаја уласка на силу у учионице као што је то рађено у Прехрамбено-угоститељској школи.

Иначе систем ‘екстерне евалуације’ у Србији спроводи се у оквиру европске сарадње, а под надзором Просветног инспектората Краљевине Холандије.

Извор: ozonpress.net/Правда

  Article "tagged" as:
  Categories:
 1. мај 28, 14:05 #1 Ljubica Stošić

  Podržavam, samo mi smeta nepismenost novinara- nije profesor “iz” nečega…

  Одговорите на овај коментар
 2. мај 29, 10:47 #2 Ljubisa

  Bravo imate kurazi i sasvim ste u pravu. To znaju i ovi koji su primorani da vas kontrolisu (bar njih 85%), ali oni su poslusnici.
  Nemojte im zameriti, nemaju svi vasu HRABROST i ISPRAVAN STAV.

  Одговорите на овај коментар
 3. мај 30, 22:34 #3 ЈК

  Колико разумем садржину наведеног текста,Чачани су сасвим у праву и за своје понашање дају веома аргументиване ,а и логичне разлоге.Контролу,или неки вид посматрања у установи ,може и треба да обавља ” предметни надзор, да старији наставник из истог предмета контролише рад млађег и да даје сугестије ако је то потребно да би се унапредила настава”.По мом мишљењу ,у школи где радим постоји “унутрашља евалуација” коју спроводе директорови људи,а који најмање имају везе са циљевима и задацима установе у којој су запослени.Због тога су директори доживотни,а резултати образовања нереални .Тешко је измерити “квалитет” на основу посматрања једног наставног часа и то једном у 20 или 30 година радног стажа појединих професора.,Настава је процес који траје цео живот,а резултати су видљиви у свакодневном животу.Организација контроле,саветодавног рада и инструмената праћења нису прилагођени ни усклађени,па је вид отпора оправдан.Свако посматрање је уједно и оцењивање,

  Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.