Nova istraživanja – autizam je moguće predvideti i u prvoj godini života!

16 februara, 2017
Korišćenje magnetne rezonance može biti ključno u ranom otkrivanju autizma, čak pre navršene prve godine života, otkrio je tim američkih stručnjaka.
Trenutno, pouzdanu dijagnozu autizma moguće je postaviti najranije sa dve godine, a to je već uzrast kada su pojedini problemi, kao što je nemogućnost sastavljanja složenih rečenica ili uspostavljanja kontakta očima, dostigli visok nivo.act.
Ali nova otkrića, iako tek preliminarna, možda su veliki iskorak koji će pomoći doktorima da predvide rizik od razvoja autizma i pre nego što se pojave prvi simptomi.
U studiji objavljenoj u publikaciji Nature, navodi se da su istraživači u centrima za autizam širom Amerike istraživanju podvrgli ukupno 106 beba za koje se smatralo da imaju povišen faktor rizika da razviju autizam jer imaju starijeg brata ili sestru koji već imaju tu dijagnozu. Inače, deca koja imaju brata ili sestru sa dijagnozom autizma imaju 20% šanse da i sami obole od autizma, dok je u opštoj populaciji taj rizik 1%. Sve bebe su prošle magnetnu rezonancu sa šest meseci, sa godinu dana i sa dve godine.
Radi poređenja, istraživanje je uključilo i 40 beba koje su imale nizak nivo rizika da razviju autizam.
Magnetna rezonanca otkrila je da su bebe koje su kasnije razvile autizam, imale mnogo brži rast nabora na površini mozga od dece koja nisu razvila autizam.
Taj brži rast nabora povezan je i sa pojavom drugih simptoma u drugoj godini života, kao što su zakasneli govor i neuključivanje u igru.
Istraživači su na osnovu svih informacija koje su dobili iz ove studije kreirali algoritam koji im je omogućio da u čak 80% slučajeva uspešno predvide da li će beba razviti autizam do druge godine života.
Izvor: Huffington Post

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama