Pedijatri iz Tiršove: Šta NIKAKO ne smete da radite kad dete ima temperaturu

28 januara, 2018

Potrebno je da naznačimo da se kod lekara ide odmah, bez čekanja, kada se kod deteta pojave febrilne konvulzije, odnosno fras. Dete je bez svesti, obično ukočenog (fiksiranog) pogleda, zgrčeno je, ili se naizmenično trese i opušta (konvulzije), a neretko se može videti i pena na ustima. Tada treba što pre odvesti dete lekaru, ili pozvati hitnu pomoć. Dete transportovati na strani, NE TREBA izvlačiti jezik, a potrebno je znati da fras kod ogromne većine dece NE OSTAVLJA posledice, ako ne traje duže od 20 minuta. Međutim, fras je stanje koje u najvećem broju slučajeva ne uzrokuje oštećenje mozga i ne ostavlja negativne posledice na intelektualni razvoj deteta. Pored toga, najčešće nema potrebe za dodatnim lečenjem.

Šta roditelji treba i mogu sami da urade kada postoji povišena temperatura kod deteta?

Prvo i osnovno pravilo je da dete treba da se rashladi. Odnosno, potrebno je da se otkrije dete i nije ispravno uvreženo mišljenje da će se dete prehladiti, ili dodatno razboleti, ukoliko dete nije pokriveno. Kada postoji povišena temperatura kod deteta, prvo i osnovno je da se dete otkrije, da se raskomoti, odnosno da se obuče laganija odeća, ili kod visokih temperatura, preko 39 celzijusa, da se skine odeća.

Kod temperatura preko 39.5, dok tražite lek koji ćete da date detetu, dete treba tuširati mlakom vodom. Voda nikako ne treba da bude hladna, jer je to izuzetno nekomforno za dete. Probajte da zamislite kako bi Vama bilo da se tuširate hladnom vodom, dok imate visoku temperaturu. Tuširanje mlakom vodom će prijati detetu, a ukoliko dete ne želi da se tušira, možete da napunite kadicu mlakom vodom, da ubacite igračke unutra i svako dete će rado prihvatiti da se ohladi na taj način.

Drugi način obaranja visoke temperatura je orošavanje deteta, odnosno možete da uzmete pelenu, krpu, ili peškir, da ga pokvasite vodom i da brišete čelo, vrat, telo i ruke i noge deteta. Ovakvo dete nemojte sušiti nakon toga, već možete da ga ostavite da se samo osuši, čime će se tempraratura dodatno sniziti.

Masaža (frikcije), odnosno masiranje kože alkoholom je napuštena metoda iz više razloga. Prvi je iritacija kože, gde može da dodje do pojave urtikarije, odnosno koprivnjače. Drugi je da isparenja od alkohola mogu da deluju toksično na dete.

Pravilno rashlađivanje deteta je neophodno, efikasno, ali kratkotrajno. Zato je neophodno primeniti lekove za snižavanje temperature!

Lekovi koji se primenjuju za smanjivanje povišene temperature.

Aspirin se NIKADA ne daje deci. Dakle, nemojte koristiti aspirin za smanjivanje temperature kod deteta. Salicilati kod dece mogu dovesti do teških komplikacija, naročito kada dete ima infekcije uzrokovane određenim tipovima virusa, tako da se decenijama ne koriste za snižavanje povišene telesne temperature. Ove komplikacije su veoma retke, ali izuzetno opasne.

Najčešće se daju lekovi tipa paracetamol, ili ibuprofen. Odnosno, u narodu su poznatiji fabrički nazivi ovih lekova, za paracetamol (Febricet, Paracet), odnosno za ibuprofen (Brufen). Paracetamol i ibuprofen su veoma efikasni za snižavanje temperature, ali svako dete različito reaguje na pojedine lekove. Odnosno, ako dete reaguje slabije na jedan lek, na drugi lek može da reaguje bolje, što je individualno.

Takođe, ova dva leka se ne daju istovremeno, već se daje, ili jedan, ili drugi lek, a kombinacija ovih lekova se daje po shemi koju Vaš lekar treba da Vam prepiše.

Antipiretici se najčešće daju kao sirupi – oralno, ili kao čepići u guzu – rektalno. Prirodnije je da se lek da kašičicom, ali ako dete povraća ili odbija lek na usta, mogu se primeniti čepići (supozitorije). Čepiće ne treba davati kada dete ima proliv, jer tada se lek ne može resporbovati sa sluznice rektuma, ali se može pogoršati proliv izazivanjem nepoželjnih pokreta debeleog creva.

Takođe, veoma je bitno da se napomene da dete treba adekvatno pojiti, odnosno najbolje je deci davati da pije rastvore za oralnu rehidraciju, kao na primer Orosal.

Tečnost ne treba da bude ledena, ali treba da bude blago rashlađena.

Takođe, treba izbegavati vruće napitke i čajeve koji dodatno mogu da podignu temperaturu kod deteta, odnosno da naprave iritaciju želuca, pa postoji rizik da dete ispovraća lek koji je popilo.

I naravno, ako ne uspete sami da spustite temperaturu, ili ona traje duže od 72 sata, potrebno je da se javite svom lekaru, koji će proceniti da li je potrebna neka dodatna terapija.

Autori: prof. dr Dejan Škorić, dr Dragan Stojićević
Univerzitetska dečja klinika „Tiršova”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Pedijatri iz Tiršove: Šta NIKAKO ne smete da radite kad dete ima temperaturu

 1. Mama kaže:

  Moje dete su u Tiršovoj masirali alkoholom, jer je imala 41 temperaturu koja nije mogla da se spusti. Stoga, najbolje je da svako nađe šta skida temperaturu kod njegovog deteta. Lekari u Tiršovoj su nam takođe rekli da dajemo paracetamol i brufen naizmenično, samo u većim razmacima. Najpre paracetamol pa nakon 4 sata brufen, pa nakon 6 sati opet paracetamol. Tako je sa decom kojoj se temperatura teško spušta, probate sve za šta čujete i uglavnom ništa ne funkcioniše. Može se dete držati i u kadi u vodi koja ima temperaturu 37 ili 38 stepeni i smrzavaće se, ali postepeno će možda spasti temperatura. A ovi saveti u tekstu primenjivi su na većinu dece koja imaju normalnu termo-regulaciju i ne dobijaju takve nekontrolisano visoke temperature.

 2. Srb kaže:

  Odlična metoda za normalizaciju (skidanje) povišene-visoke temperature je: dete-osobu skinuti garderobu,pokvasiti telo mlakom vodom- mokrom tkaninom i usmeriti ventilator (ako se poseduje) u dete-osobu,mada može i bez kvašenja tela ventilator će smanjiti temperaturu organizma dok se ne nabavi lek,
  Ovu metodu upravo radi bolničko osoblje u tiršovoj kada je frka,to jest kada je temperatura velika i kada je potrebno brzo smanjenje temperature dok lekovi ne počnu da deluju.
  Ventilator-onaj što se koristi u letnjim danima za rashlađivanje košta 10-15€.poželjno ga je imati i za ovu svrhu.

 3. Sandra kaže:

  Eeee moj profesore…
  Vidim da Vi me znate koliko moze i paracetamol.da napravi problema,manje od te rakije…
  Lile’s syndrom jedan od najčešćih paracetamolom….tako da,kupanje i rakija,za pocetak.

 4. Tina kaže:

  Skidanje temperature alkoholom nikad ali nikad nece biti zastarelo.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama