Педијатри Србије: Пушачи угрожавају и скраћују живот деце!

Србија спада у малобројне земље које још чувају толеранцију у вези са пушењем мимо јавно здравствених препорука.

Foto: Canva

Удружење педијатара Србије упозорило је да су застарео законски оквир и превелика толеранција у вези са пушењем на јавним местима озбиљна претња по здравље укупне популације, не само пушача већ и посредно изложених дуванском диму, а нарочито деце.

Угроженост деце од дуванског дима је посебан проблем и са етичког аспекта, не само здравственог. Кажу да је у случају ове популације на удару изузетно осетљива категорија становништва која трпи последице туђег лошег избора и слабости.

Педијатри упозоравају и на низ директних и посредних последица пушења истичући, између осталог, да се новорођенчад мајки које пуше и изложене су дуванском диму рађају са мањом телесном тежином и слабије развијеним плућима и да имају већу склоност ка астми и алергијским обољењима.

Дувански дим код деце са астмом представља ризик за појаву хроничне опструктивне плућне болести која у великој мери оштећује плућну функцију и скраћује животни век, у просеку за 15 до 25 година.

Чињеница да још није уведена потпуна забрана пушења у свим затвореним јавним и радним просторима, већ да се о томе води полемика сврстава Србију “у малобројне примере средина које још чувају законски оквир и свакодневну праксу мимо јавно здравствених препорука и недвосмислених научних доказа који указују да дувански производи садрже токсичне, канцерогене и мутагене компоненте и као такви представљају један од најзначајнијих фактора нарушавања здравља”, истиче у саопштењу УПС.

Педијатри Србије наглашавају да “аргументи попут економске рачунице” или повлађивања лошим навикама не могу бити изговор за забрињавајућу неусаглашеност законских норми и праксе са јасним, недвосмисленим ставом у целом свету да треба сузбити конзумацију дуванских производа, а нарочито заштити непушаче од нежељене изложености дуванском диму.

Обавеза је сваког савременог друштва и државе да се што одлучније бори са пушењем као јавно здравственим изазовом, наглашавају педијатри.

Аутор: ФоНет