Povećava se odgovornost nastavnika za kvalitet nastave, ocenjivanje…

15 septembra, 2017

Vlada Srbije utvrdila je danas Predlog zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Predlog zakona o visokom obrazovanju i poslala Narodnoj skupštini na usvajanje.
Nova zakonska rešenja postaviće temelj kvalitetnijem obrazovanju, saopštila je Vlada Srbije posle današnje sednice.
Unapređivanje kvaliteta obrazovanja, veća odogovornost ključnih aktera u sistemu, efikasnost na svim nivoima, veća autonomija ustanova i ekonomičnost su osnovni principi na kojima počiva predlog krovnog prosvetnog zakona, piše u saopštenju. Predviđeno je donošenje Nacionalnog okvira obrazovanja kao osnove za izradu novih nastavnih planova i programa.
Uvode se i novine u sistemu upravljanja i rukovođenja ustanovama, direktori će biti birani isključivo na osnovu kompetencija, uz obaveznu obuku i licenciranje, imaće proširenu odgovornost, sigurniji radno-pravni status, a u penziju odlaziti sa 65 godina, dodaje se u saopštenju.
Takođe, postavljene su osnove za ocenjivanje i napredovanje učenika i stvaranje uslova za veći obuhvat dece obrazovanjem i brige za decu iz osetljivih grupa, dok je nastavnik autonoman u koncipiranju procesa nastave uz odgovornost za rezultat.
Istovremeno, dodaje se, povećava se odgovornost nastavnika za kvalitet nastave, ocenjivanje i postupanje u slučajevima kršenja zabrana, nasilja i diskriminacije.
Proširena je odgovornost u oblasti zabrana u odnosu na nasilje i diskriminaciju, povećane su novčane kazne za propisane prekršaje, a uvode se i nove vaspitno i vaspitno-dispciplinske mere, društveno koristan i humanitarni rad, sa ciljem povećanja odgovornosti i efikasnosti uz vođenje računa o psihofizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti, uzrastu i dostojanstvu učenika.
Predlogom zakona je propisana odgovornost roditelja, a predviđena je i mogućnost osnivanja opštinskih saveta roditelja.
Ustanove će imati pedagošku autonomiju u donošenju odluka o delu školskog programa, organizaciji rada i kalendaru. Takođe, stvara se osnov za elektronsku dokumentaciju i evidenciju rada škola.
Vlada Srbije navodi da Predlogom zakona o visokom obrazovanju značajno unapređuje sistem akreditacije kroz osnivanje Nacionalnog tela za akreditaciju, nove standarde, uvođenje postupka žalbe, kao i procedure za izdavanje dozvole za rad i upis studenata tek nakon završene akreditacije.
Uspostavlja vezu visokog obrazovanja i privrede kroz formiranje Saveta poslodavaca na svakoj visokoškolskoj ustanovi.
Kroz jedinstveni informacioni sistem prosvete uvode se registri akreditovanih studijskih programa, zaposlenih i studenata, kojima se dodeljuje Jedinstveni obrazovni broj za praćenje napretka u visokom obrazovanju i osnova za uvođenje novog sistema finansiranja.
Uslov za rangiranje za upis u narednu studentsku godinu na teret budžeta je 48 ESP bodova, piše u saopštenju Vlade.
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


7 komentara na "Povećava se odgovornost nastavnika za kvalitet nastave, ocenjivanje…

 1. Janko kaže:

  Predlozite i da nam daju dnevnike za 5.razrede da i mamo gde da upisemo casove?Reforma a nemamo dnevnike!

  1. Katarina kaže:

   Bravo kolega.Bas tako.

  2. Nik kaže:

   Valjda će stići do kraja godine lol

 2. Božović Vladan kaže:

  Ovo smeće od zakona je još samo jedno sredstvo za omalovažavanje i ponižavanje prosvetnih radnika, baš kao što je to i elektronski dnevnik, eksterna evaluacija, a bogami i inicijalni testovi koji ne služe ničemu, osim za iživljavanje nad prosvetnom jadom i bedom.

  1. Stanka kaže:

   TACNO!!!!!Ovo he strasno!!!!

 3. Mira Milosevic kaže:

  Povecava se odgovornost prosvetnih radnika i odgovornost roditelja, a sve nevolje koje snadjose i skolu i roditelje, stigose upravo zbog, brojnih promasenih reformi
  A moglo bi biti sve drugacije. Imamo Novu skolu Prof. Petra Savica, resenje za skole i fakultete, imamo Izvorno vaspitanje Prof. Milice Novkovic, resenje za porodicu. I kud’ bi vise.
  Sve sto je temelj zdravog drustva i njegovog moralnog, duhovnog, a potom i ekonomskog preporoda, proizilazi iz dela ovih nepoznatih i nepriznatih velikana.
  Nazalost, niko da trepne, guramo kamen uzbrdo, pa kad ce nas. bez izuzetka samleti, videcemo.

 4. ema kaže:

  Papir je i do sad svasta trpeo. I od sad ce. Nema profesije prema kojoj se drzava ovako nasilno odnosi kao prema nasoj. Zato, pametno. Entuzijazam i energiju sacuvajte za sopstvenu decu. Ne treba se mnogo nervirati, potrebno je ocuvati zdrav razum u moru nerazumnog.
  Oni koji sve ovo smisljaju i pisu ne cine to da bude dobro nasim ucenicima i nama koji od poducavanja zivimo, vec da bude dobro njima. Ni prvi ni poslednji. Kad dodju novi nalogodavci njima doci ce i novi papiri koji ce reci da je sve ovo prevazidjeno i glupo. Mi bar sve to vec sad znamo. Zato, polako.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama