Повећава се одговорност наставника за квалитет наставе, оцењивање…

15 септембра, 2017

Влада Србије утврдила је данас Предлог закона о основама система образовања и васпитања и Предлог закона о високом образовању и послала Народној скупштини на усвајање.
Нова законска решења поставиће темељ квалитетнијем образовању, саопштила је Влада Србије после данашње седнице.
Унапређивање квалитета образовања, већа одоговорност кључних актера у систему, ефикасност на свим нивоима, већа аутономија установа и економичност су основни принципи на којима почива предлог кровног просветног закона, пише у саопштењу. Предвиђено је доношење Националног оквира образовања као основе за израду нових наставних планова и програма.
Уводе се и новине у систему управљања и руковођења установама, директори ће бити бирани искључиво на основу компетенција, уз обавезну обуку и лиценцирање, имаће проширену одговорност, сигурнији радно-правни статус, а у пензију одлазити са 65 година, додаје се у саопштењу.
Такође, постављене су основе за оцењивање и напредовање ученика и стварање услова за већи обухват деце образовањем и бриге за децу из осетљивих група, док је наставник аутономан у конципирању процеса наставе уз одговорност за резултат.
Истовремено, додаје се, повећава се одговорност наставника за квалитет наставе, оцењивање и поступање у случајевима кршења забрана, насиља и дискриминације.
Проширена је одговорност у области забрана у односу на насиље и дискриминацију, повећане су новчане казне за прописане прекршаје, а уводе се и нове васпитно и васпитно-диспциплинске мере, друштвено користан и хуманитарни рад, са циљем повећања одговорности и ефикасности уз вођење рачуна о психофизичкој и здравственој способности, узрасту и достојанству ученика.
Предлогом закона је прописана одговорност родитеља, а предвиђена је и могућност оснивања општинских савета родитеља.
Установе ће имати педагошку аутономију у доношењу одлука о делу школског програма, организацији рада и календару. Такође, ствара се основ за електронску документацију и евиденцију рада школа.
Влада Србије наводи да Предлогом закона о високом образовању значајно унапређује систем акредитације кроз оснивање Националног тела за акредитацију, нове стандарде, увођење поступка жалбе, као и процедуре за издавање дозволе за рад и упис студената тек након завршене акредитације.
Успоставља везу високог образовања и привреде кроз формирање Савета послодаваца на свакој високошколској установи.
Kроз јединствени информациони систем просвете уводе се регистри акредитованих студијских програма, запослених и студената, којима се додељује Јединствени образовни број за праћење напретка у високом образовању и основа за увођење новог система финансирања.
Услов за рангирање за упис у наредну студентску годину на терет буџета је 48 ЕСП бодова, пише у саопштењу Владе.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


7 коментара на "Повећава се одговорност наставника за квалитет наставе, оцењивање…

 1. Janko каже:

  Predlozite i da nam daju dnevnike za 5.razrede da i mamo gde da upisemo casove?Reforma a nemamo dnevnike!

  1. Katarina каже:

   Bravo kolega.Bas tako.

  2. Nik каже:

   Valjda će stići do kraja godine lol

 2. Božović Vladan каже:

  Ovo smeće od zakona je još samo jedno sredstvo za omalovažavanje i ponižavanje prosvetnih radnika, baš kao što je to i elektronski dnevnik, eksterna evaluacija, a bogami i inicijalni testovi koji ne služe ničemu, osim za iživljavanje nad prosvetnom jadom i bedom.

  1. Stanka каже:

   TACNO!!!!!Ovo he strasno!!!!

 3. Mira Milosevic каже:

  Povecava se odgovornost prosvetnih radnika i odgovornost roditelja, a sve nevolje koje snadjose i skolu i roditelje, stigose upravo zbog, brojnih promasenih reformi
  A moglo bi biti sve drugacije. Imamo Novu skolu Prof. Petra Savica, resenje za skole i fakultete, imamo Izvorno vaspitanje Prof. Milice Novkovic, resenje za porodicu. I kud’ bi vise.
  Sve sto je temelj zdravog drustva i njegovog moralnog, duhovnog, a potom i ekonomskog preporoda, proizilazi iz dela ovih nepoznatih i nepriznatih velikana.
  Nazalost, niko da trepne, guramo kamen uzbrdo, pa kad ce nas. bez izuzetka samleti, videcemo.

 4. ema каже:

  Papir je i do sad svasta trpeo. I od sad ce. Nema profesije prema kojoj se drzava ovako nasilno odnosi kao prema nasoj. Zato, pametno. Entuzijazam i energiju sacuvajte za sopstvenu decu. Ne treba se mnogo nervirati, potrebno je ocuvati zdrav razum u moru nerazumnog.
  Oni koji sve ovo smisljaju i pisu ne cine to da bude dobro nasim ucenicima i nama koji od poducavanja zivimo, vec da bude dobro njima. Ni prvi ni poslednji. Kad dodju novi nalogodavci njima doci ce i novi papiri koji ce reci da je sve ovo prevazidjeno i glupo. Mi bar sve to vec sad znamo. Zato, polako.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама