Протест просветних радника 31. августа

август 23 10:28 2016

Унија синдиката просветних радника Србије организоваће 31. августа протест под називом “Пет до 12”, одлучено је на састанку Главног одбора тог синдиката.

Прочитајте и Повећање плата у јавном сектору до краја текуће године?

Том приликом чланови Уније подсетиће нову Владу Србије да не одустају од споразума, потписаног после петомесечног штрајка, којим је, између осталог, било предвиђено увођење платних разреда, исплата новогодишње награде и повећање плата. Унија је, подсетимо, тужила државу због неиспуњавања споразума, али је тужба одбијена и сада се чека изјашњење Апелационог суда.

Прочитајте и Шарчевић: Гледаћемо да се Упутство о формирању одељења не примењује

Јасна Јанковић, председница Уније, каже за Данас да ће просветни радници са протеста затражити да им се исплати између 3.000 и 5.000 динара, што им је због погрешног обрачуна одузето још прошле године. Она подсећа да је двоје запослених поднело тужбе и да су добили на суду, те да је држави боље да издвоји 450 милиона динара и надокнади просветарима оно што им је незаконито узето, него да плаћа и судске трошкове. О изостанку заједничког наступа са осталим репрезентативним синдикатима Јанковићева каже да је протест Уније “самостална акција, али да су сви добродошли”.

Прочитајте и Смањује се број одељења: Ђаке “мешају” као карте

– Нико нас није звао, а и да јесте, не бих прихватио да учествујем у протесту. На прошлонедељном састанку са министром просвете нико сем мене није питао шта ће бити са споразумом, а његовом применом бисмо решили све проблеме у просвети. Не знам из ког разлога се расипа енегрија и чији је то интерес. То је некоректно и неодговорно. Имамо огроман проблем са запосленима са шестим степеном стручне спреме и ако се њихов статус не реши то је разлог да станемо 1. септембра, а не да се овако расипа енергија – сматра Ранко Хрњаз, председник Независног синдиката радника у просвети Војводине.

Пише: В. Андрић

Извор: Данас

  Categories:
напишите коментар

0 коментара

Тренутно нема коментара!

Започните коментарисање.

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.