Šarčević: Zapošljavanje van konkursa otvorilo je mnogo prostora za manipulacije

septembar 13 17:45 2017

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je danas sa predstavnicima Saveta roditelja zemunske OŠ „Svetozar Miletić” i naglasio da je odluka o razrešenju direktora te škole zasnovana na propustima u radu koje je utvrdila prosvetna inspekcija.

Roditelji, đaci i zaposleni u osnovnoj školi „Svetozar Miletić” u Zemunu od 1. septembra protestuju zbog odluke ministra Šarčevića da smeni direktora te škole, Miroljuba Mosurovića.

Na sastanku održanom u ministarstvu, ministar je ukazao roditeljima na težinu propusta koje je u radu bivšeg direktora utvrdila prosvetna inspekcija, naglasio je da je odluka o razrešenju direktora i školskog odbora zasnovana upravo na tim propustima, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

„Ja ne mogu da stignem u svaku školu i proverim svaku situaciju, već se oslanjam na alate koji su mi na raspolaganju. Zapošljavanje van konkursa otvorilo je mnogo prostora za manipulacije. Ako svaka škola manipuliše sa tri radna mesta mi imamo problem celog sistema”, rekao je Šarčević.

On je dodao da je osim toga inspekcija utvrdila još jednu težu povredu dužnosti, a to je neprisustvo sindikata sednicama školskog odbora. „Mi smo sa sindikatima po pitanju tehnoloških viškova uspostavili otvorenu saradnju i važno je da imamo jasan uvid u svako radno mesto”, rekao je Šarčević.

Ministar je rekao da ne spori da je bivši direktor jedan deo posla radio jako dobro, i naglasio da ga to ipak ne sme i ne može amnestirati od povrede zakona.

„Rad prosvetne inspekcije je pod lupom već godini dana, i to će se nastaviti ne samo zbog vaše škole već i zbog mnogih drugih slučajeva, pre svega zbog toga što nisu preduzimali mere koje su im bile na raspolaganju i zaustavili ili sprečili mnoge loše situacije”, rekao je Šarčević.

Predstavnici Saveta roditelja izrazili su zahvalnost na prilici da lično razgovaraju sa ministrom i uverenje da će se situacija rešiti u korist dece.

„Škola trenutno ima v.d. direktora, učitelja iz kolektiva sa dugogodišnjim iskustvom. Postoje uslovi da se nastava odvija. Nakon dodatne analize rada inspekcije i pravnih mogućnosti koje su nam na raspolaganju mogu da obećam da niko neće biti poražen”, poručio je ministar.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je juče, komentarišući proteste zbog smene direktora u zemunskoj osnovnoj školi „Svetozar Miletić” rekao je da je otvoren za razgovore sa roditeljima, ali da ne pristaje na ultimatume. 

(Tanjug)

  Categories:
napišite komentar

2 komentara

  1. septembar 13, 20:39 #1 Malena

    Ha, ha, ha…Ne prisustvo predsednika sindikata sednicama ŠO ? Pa on bi tamo bio samo fikus, kao i većina članova ŠO ! Kao , njega neko pita ko će biti primljen na posao ? Ministre pa 90 % direktora bi trebalo zbog takvih propusta da bude smenjeno, a vi se okomili na ovog jednog jer neće u SNS !Verujete inspekciji ? Pa vi ste, Ministre, nešto, mnogo naivni ! Pa ko njih pita za šta ? Stranka kaže, mora tako, i tako je ! Koji zakon u Srbiji ?

    Odgovorite na ovaj komentar
  2. septembar 14, 23:47 #2 Mozda nekome bude od koristi

    Volela bih da pod lupom bude i sabacka prosvetna inspekcija koja ucestvuje u prikrivanju radnih mesta za engleski jezik u specijalnoj skoli koja se ne rukovodi zakonom, vec misljenjem bivseg ministra Verbica da defektolozi treba da ga predaju.

    Odgovorite na ovaj komentar

Dodajte komentar

Vaši podaci će biti bezbedni! Vaša imejl adresa će biti vidljiva samo administratorima sajta. Komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede, kao i komentare koji se ne odnose na vest koju komentarišete, nećemo objaviti. Iz bezbednosnih razloga, neće biti objavljeni ni linkovi ka drugim sajtovima.