Смањује се број одељења: Ђаке “мешају” као карте

август 20 21:48 2016

Због мањка ученика, од првог дана нове школске године смањиће се и број одељења. Могуће “претумбације” у свим разредима. Угрожена и радна места наставника. Упозорења синдиката, скептични и директори

04 djaci_620x0

Многи ученици изненадиће се када их у учионицама првог дана школе не дочекају познати другари, већ неки из суседног одељења. И раније је било “прекомбиновања”, али само у петом разреду, а сада ће одељења морати да се наново формирају, ако се смањио број ђака, и у старијим разредима. Нема везе што је неко ишао у једно одељење од првог до седмог, у осмом може да западне у неко сасвим друго!

На проблеме које би донела ова новина указују из Уније синдиката просветних радника, а скептични су и директори, због реакције ђака и њихових родитеља. Нико не спори да су уштеде важне, али просветари процењују да је овакво прерасподељивање драматично и за школу и за наставнике, јер ће неко због тога постати технолошки вишак, а највише ће се одразити на ученике.

Идеја је уштеда, јер правила кажу да се одељење формира са најмање 15 и највише 30 ученика. Негде, због специфичних околности, и са мање ђака постоји сагласност Министарства просвете.

– Министарство нам је у два дана послало неколико различитих правилника, па смо на крају добили обавештење да се придржавамо само последњег – каже Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника. – На конкретном примеру то би значило да школа која је прошле године у трећем и у седмом разреду имала по 140 ученика у шест одељења, сада треба да формира пет одељења, јер јој недостаје 11 ученика за шесто одељење. Укидање једног одељења трећег разреда довело би до тога да један учитељ остане без посла. У седмом разреду одељење мање значи да би 18 наставника остало без дела норме. Изгубили би укупно 33 часа.

Она указује да се са бројем школа које се налазе у овој ситацуји проблем умножава и да ће се значајно одразити на технолошки вишак. Овај проблем посебно ће погодити школе са малим бројем ђака и у мањим срединама, где је велики проценат осипања ученика из основних.

Према речима Златка Грушановића, директора београдске ОШ “Вук Караџић”, његова школа неће имати овај проблем, али би било веома сложено када би он постојао.

– Верујем да би и ученици и родитељи бурно реаговали – каже Грушановић. – Са друге стране, то ствара проблем и у колективу јер се смањује фонд часова запосленима. Раније је поновно распоређивање рађено само у петом разреду, што има смисла, јер тада почиње нови образовни циклус.

СРЕДЊЕ ШКОЛЕ

Правила о формирању одељења односе се и на средње школе. Прерасподела одељења могла би посебно да погоди школе са трогодишњим профилима, где је највеће осипање ученика.

И. МИЋЕВИЋ

Извор: novosti.

  Categories:
  1. август 21, 10:05 #1 Anica

    Bez brige,ministar je rekao da neće biti tehnoloških viškova.Opušteno!

    Одговорите на овај коментар
  2. август 21, 11:37 #2 Johan

    Hocemo bolje rezultate sa vecim brojem ucenika u odeljenju, koja kontradiktornost!!!

    Одговорите на овај коментар

Додајте коментар

Ваши подаци ће бити безбедни! Ваша имејл адреса ће бити видљива само администраторима сајта. Коментаре који садрже говор мржње, псовке и увреде, као и коментаре који се не односе на вест коју коментаришете, нећемо објавити. Из безбедносних разлога, неће бити објављени ни линкови ка другим сајтовима.