Kako da roditelji ne izgube bitku sa novim tehnologijama

NOVE želje NOVIH generacija


Novogodišnji i božićni praznici počinju, a zna se da oni sa sobom nose i specifična očekivanja najmlađih, naravno upućenih roditeljima.
Sigurno se sa nostalgijom sećate novogodišnjih poklona iz vašeg detinjstva. Jedna igračka i skromni „slatki paketić“ sačinjen od domaćih slatkiša bili su sasvim dovoljni da vam izmame osmeh na lice i učine vas stvarno srećnim.

Ali, vremena se menjaju. Postavlja se pitanje šta je sve potrebno da taj osmeh bude izmamljen deci koja su odrasla u jednom dinamičnom savremenom dobu. Da li su njihove želje nerealne za vas? Možete li da priuštite ono što dete očekuje i čemu se nada? I na kraju, kako osluškujete čemu se oni nadaju?

Otkrivamo kakva su razmišljanja i nadanja generacije Milenijalaca i Generacije Z. I što je još važnije, otkrivamo kako da pronađete balans između vaših i njihovih želja.

Ko su oni?

Milenijalci su ona vaša velika deca, rođena u periodu od sredine ’80-ih do druge polovine ’90-ih godina. Oni su proveli veliki deo detinjstva bez društvenih mreža, a neki i adolescenciju jer pre 2008. godine fenomen Facebook-a nije stigao na naše prostore. Mnogi pripadnici ove generacije su odrastali bez mobilnih telefona, sa dial-up internetom, mnogi i bez računara. Među njima je vladalo oduševljenje prelaska na CD-ove, a zatim i na iPod-ove, kao i ushićenje prilikom prebacivanja sadržaja infrared-om. Internet nije toliko bio široko dostupan uvek i svuda tokom njihovog odrastanja.

Takozvana Generacija Z obuhvata decu rođenu krajem ’90-ih, početkom 2000-ih godina, a to su upravo svi oni koji su odrasli uz mobilne telefone, tablet uređaje i čuvenu široku dostupnost interneta od malih nogu. Oni očekuju da imaju internet u džepu, o čemu Milenijalci nisu mogli ni da sanjaju tokom svog odrastanja. Komuniciraju preko društvenih mreža, rastu u okruženju gde su konstantno na klik od cilja i za njih je jedan uslov u svim aspektima života konstantan: da sve bude brzo, momentalno i odmah dostupno. Za njih su telefoni i raznorazni gedžeti svakodnevica jer su stalno prisutni u njihovim životima i iz njihovog ugla, to su su stvari koje se podrazumevaju bilo kad i bilo gde. Sveprisutnost tehnologije učinila je ovu generaciju dece i mladih najmobilnijom generacijom, što je uticalo na promene u industrijama zabave, igračaka, hrane itd. Deca ove generacije su manje strpljiva i spontano su naviknuta na „instant“ nagrade i povratne informacije. Takođe, istraživanja pokazuju da oni mogu biti izuzetno kreativni, znatiželjni i ambiciozni. Oni žele da stvaraju, žele da imaju nešto svoje. Upijaju novu tehnologiju i inovacije poput sunđera i ne plaše se da neće umeti da koriste sve što dolazi iz digitalnog sveta. Štaviše, nije im potrebna nikakva priprema, uređaje koriste potpuno intuitivno.

Iz jednog drugog ugla

Ove navedene karakteristike doprinose jednoj gruboj klasifikaciji i zbog toga svakako treba biti svestan da je svako dete individua za sebe i da ga baš vi najbolje poznajete. Ipak, psiholozi upozoravaju na pojedine opšte pravilnosti koje treba imati u vidu, a one potiču upravo od prethodno navedenih uslova odrastanja. Primera radi, takozvani Milenijalci imaju drugačije zahteve i želje u odnosu na svoje starije prethodnike (u odnosu na svoje roditelje, na primer). Isto tako, i deca Generacije Z žele nešto drugačije od svojih prethodnika.

Pokušajte na ovom mestu na trenutak da zastanete i da osmotrite situaciju. Primetite:

  • ne možete potpuno da utičete na informacije koje deca primaju iz spoljnog sveta
  • teško bi bilo decu izolovati od konteksta u kom odrastaju
    i vi to već znate.

Iskustvo koje imate kao roditelji pokazalo vam je da je nemoguće pretvarati se da svet funkcioniše drugačije. Ne možemo poricati da je tehnologija rasprostranjena i da je protok informacija kroz različite medijume sve brži i intenzivniji. Svesni ste verovatno i toga da se vaše dete ne izgrađuje samo uz vas, ono se socijalizuje u vrtiću i u školi, ono raste i razvija svoje psihičke procese i dok je na ulici, dok je samo i dok je na internetu. Možda vas brine kako de se kod deteta razviti motorika, samopouzdanje, nezavisnost u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, odgovornost i samokontrola, kao i kakve socijalne kontakte de izgraditi u ovoj eri umreženosti i digitalizacije.

Zbog toga se setite šta je sve ono što vi možete da učinite.

Ne ukidajte, samo napravite dogovor:
Postavljanjem zdravih granica nećete ugroziti digitalno opismenjavanje svog deteta, nedete ga izolovati iz društva ili osramotiti. Time dete učite samoregulaciji i samokontroli, a i nudite mu alternativne sadržaje za igru. To je izuzetno važno.

Ne morate da obezbedite najskuplje:
Umesto toga, kroz iskren razgovor naučite dete da ceni ono što ima i podsedajte ga stalno da materijalna vrednost nije i jedina. Ko će drugi ukazati na to ako ne vi?

Ne popuštajte ako vidite da ima efekta:
Roditelji često uviđaju da kod deteta izostaje usmerena pažnja ili zdrava odgovarajuća reakcija na stimulus, ali smatraju da nije u njihovoj modi da se izbore jer je tehnologija uzela maha. Ako dete provodi mnogo vremena pasivno pred ekranom, izostaje razvojno očekivana stimulacija koja podrazumeva akciju i kontakt sa stvarnim objektima, osobama i pojavama. Pokušajte na sve načine da obezbedite tu akciju i interakciju kreiranjem sadržaja i igara.

Ne palite uređaj, popričajte:
Neretko roditelj rešava problem tako što samo pusti već pripremljen sadržaj. Umesto toga, za dečiji razvoj je bolje da komentarišete sa detetom aktivnosti, emocije, pojave, pa i sadržaje koje dete gleda.

Ravnoteža želja i potreba

Kada imate u vidu sve ovo, razmislite o poklonima. Što se Milenijalaca tiče, postoji jedan mit u vezi sa vrstom njihovih želja, a to je da se one svode samo na posedovanje tehnologije, uređaja koji su poslednja reč tehnike i digitalizacije. Naprotiv, ono što je primećeno kao trend među pripadnicima ove generacije je prebacivanje fokusa sa aktivnosti fiksirane za ekran na aktivnosti koje su iskustvene. Dakle, deca i mlađi adolescenti bi pre poželeli da neka nova i neponovljiva iskustva podele sa svojim vršnjacima (putovanja, koncerte, kurseve, specifične sajmove itd.). Žude da dožive nešto novo, stoga ukoliko želite da ih obradujete, stavite iskustva iznad materijalnih poklona. Poklonite im vaučere, kupone za putovanja ili mesečno korišćenje nekih usluga koje su u okviru njihovih interesovanja ili im priredite iznenađenje i povedite ih negde.

Sa druge strane, kada govorimo o poslednjoj generaciji, tu je neophodno da budete dosledni i mudri. Oni su zaista deca tehnologije, tu nema poricanja koliko god to bilo prihvatljivo ili ne. Za njih bi poželjni pokloni bile različite „spravice“. Mnoge su čak veoma dostupne, kao što su to bluetooth zvučnici ili slušalice, dodaci za fotografisanje, godišnji pristup određenim programima ili igrice. Ali…

Tu ste vi na potezu

Niste u obavezi da omogućite tehnologiji počasno centralno mesto u životu deteta. Poklonite uređaje deci, ali obezbedite protivtežu alternativnim aktivnostima kao što su igre napolju, kreiranje novih igračaka od starih delova, istraživačke aktivnosti. Potrudite se da pratite interesovanja deteta i potražite baš one sadržaje koji de detetu omoguditi da ode korak dalje. Provodite vreme sa detetom, to je nenadoknadivo. Obradujte ga neformalnim izletom ili osmislite sopstvenu kreativnu radionicu.

Ne zaboravite da svaki minut gledanja u ekran mora biti nadoknađen motoričkom aktivnošću, razgovorom, stvaralaštvom…ukoliko želite da se dete pravilno razvija. Zato za praznike opremite dete priborima i alatima za kreativni rad, naravno u skladu sa uzrastom. Budite kreativni i vi, pa sami sastavite i po želji nazovite tu opremu: za istraživanje u prirodi, za istraživanje predmeta, za male kulinare itd. Možete pokloniti i mnoštvo edukativnih puzli, mozgalica i društvenih igara koje podstiču razvoj različitih psihičkih procesa.

Upravo kroz zajedničko vreme provedeno sa vašim dragim Milenijalcima i sa X-podmlatkom upoznadete ih bolje i umedete sve bolje da odgovorite na sve njegove potrebe i ispunite im želje. Tako dete prosto poklanjanje uređaja zameniti nečim što je dugoročno nagrađujude za decu, ali i za vas same.

Uživajte u ovakvom poklanjanju, to je vaš zalog za novu 2019. ali i za budućnost.

Tamara Kostić, psihološkinja

Izvor: skolskiportal.rs