Како да родитељи не изгубе битку са новим технологијама

НОВЕ жеље НОВИХ генерација


Новогодишњи и божићни празници почињу, а зна се да они са собом носе и специфична очекивања најмлађих, наравно упућених родитељима.
Сигурно се са носталгијом сећате новогодишњих поклона из вашег детињства. Једна играчка и скромни „слатки пакетић“ сачињен од домаћих слаткиша били су сасвим довољни да вам измаме осмех на лице и учине вас стварно срећним.

Али, времена се мењају. Поставља се питање шта је све потребно да тај осмех буде измамљен деци која су одрасла у једном динамичном савременом добу. Да ли су њихове жеље нереалне за вас? Можете ли да приуштите оно што дете очекује и чему се нада? И на крају, како ослушкујете чему се они надају?

Откривамо каква су размишљања и надања генерације Миленијалаца и Генерације З. И што је још важније, откривамо како да пронађете баланс између ваших и њихових жеља.

Ко су они?

Миленијалци су она ваша велика деца, рођена у периоду од средине ’80-их до друге половине ’90-их година. Они су провели велики део детињства без друштвених мрежа, а неки и адолесценцију јер пре 2008. године феномен Фацебоок-а није стигао на наше просторе. Многи припадници ове генерације су одрастали без мобилних телефона, са диал-уп интернетом, многи и без рачунара. Међу њима је владало одушевљење преласка на ЦД-ове, а затим и на иПод-ове, као и усхићење приликом пребацивања садржаја инфраред-ом. Интернет није толико био широко доступан увек и свуда током њиховог одрастања.

Такозвана Генерација З обухвата децу рођену крајем ’90-их, почетком 2000-их година, а то су управо сви они који су одрасли уз мобилне телефоне, таблет уређаје и чувену широку доступност интернета од малих ногу. Они очекују да имају интернет у џепу, о чему Миленијалци нису могли ни да сањају током свог одрастања. Комуницирају преко друштвених мрежа, расту у окружењу где су константно на клик од циља и за њих је један услов у свим аспектима живота константан: да све буде брзо, моментално и одмах доступно. За њих су телефони и разноразни геџети свакодневица јер су стално присутни у њиховим животима и из њиховог угла, то су су ствари које се подразумевају било кад и било где. Свеприсутност технологије учинила је ову генерацију деце и младих најмобилнијом генерацијом, што је утицало на промене у индустријама забаве, играчака, хране итд. Деца ове генерације су мање стрпљива и спонтано су навикнута на „инстант“ награде и повратне информације. Такође, истраживања показују да они могу бити изузетно креативни, знатижељни и амбициозни. Они желе да стварају, желе да имају нешто своје. Упијају нову технологију и иновације попут сунђера и не плаше се да неће умети да користе све што долази из дигиталног света. Штавише, није им потребна никаква припрема, уређаје користе потпуно интуитивно.

Из једног другог угла

Ове наведене карактеристике доприносе једној грубој класификацији и због тога свакако треба бити свестан да је свако дете индивидуа за себе и да га баш ви најбоље познајете. Ипак, психолози упозоравају на поједине опште правилности које треба имати у виду, а оне потичу управо од претходно наведених услова одрастања. Примера ради, такозвани Миленијалци имају другачије захтеве и жеље у односу на своје старије претходнике (у односу на своје родитеље, на пример). Исто тако, и деца Генерације З желе нешто другачије од својих претходника.

Покушајте на овом месту на тренутак да застанете и да осмотрите ситуацију. Приметите:

  • не можете потпуно да утичете на информације које деца примају из спољног света
  • тешко би било децу изоловати од контекста у ком одрастају
    и ви то већ знате.

Искуство које имате као родитељи показало вам је да је немогуће претварати се да свет функционише другачије. Не можемо порицати да је технологија распрострањена и да је проток информација кроз различите медијуме све бржи и интензивнији. Свесни сте вероватно и тога да се ваше дете не изграђује само уз вас, оно се социјализује у вртићу и у школи, оно расте и развија своје психичке процесе и док је на улици, док је само и док је на интернету. Можда вас брине како де се код детета развити моторика, самопоуздање, независност у обављању свакодневних активности, одговорност и самоконтрола, као и какве социјалне контакте де изградити у овој ери умрежености и дигитализације.

Због тога се сетите шта је све оно што ви можете да учините.

Не укидајте, само направите договор:
Постављањем здравих граница нећете угрозити дигитално описмењавање свог детета, недете га изоловати из друштва или осрамотити. Тиме дете учите саморегулацији и самоконтроли, а и нудите му алтернативне садржаје за игру. То је изузетно важно.

Не морате да обезбедите најскупље:
Уместо тога, кроз искрен разговор научите дете да цени оно што има и подседајте га стално да материјална вредност није и једина. Ко ће други указати на то ако не ви?

Не попуштајте ако видите да има ефекта:
Родитељи често увиђају да код детета изостаје усмерена пажња или здрава одговарајућа реакција на стимулус, али сматрају да није у њиховој моди да се изборе јер је технологија узела маха. Ако дете проводи много времена пасивно пред екраном, изостаје развојно очекивана стимулација која подразумева акцију и контакт са стварним објектима, особама и појавама. Покушајте на све начине да обезбедите ту акцију и интеракцију креирањем садржаја и игара.

Не палите уређај, попричајте:
Неретко родитељ решава проблем тако што само пусти већ припремљен садржај. Уместо тога, за дечији развој је боље да коментаришете са дететом активности, емоције, појаве, па и садржаје које дете гледа.

Равнотежа жеља и потреба

Када имате у виду све ово, размислите о поклонима. Што се Миленијалаца тиче, постоји један мит у вези са врстом њихових жеља, а то је да се оне своде само на поседовање технологије, уређаја који су последња реч технике и дигитализације. Напротив, оно што је примећено као тренд међу припадницима ове генерације је пребацивање фокуса са активности фиксиране за екран на активности које су искуствене. Дакле, деца и млађи адолесценти би пре пожелели да нека нова и непоновљива искуства поделе са својим вршњацима (путовања, концерте, курсеве, специфичне сајмове итд.). Жуде да доживе нешто ново, стога уколико желите да их обрадујете, ставите искуства изнад материјалних поклона. Поклоните им ваучере, купоне за путовања или месечно коришћење неких услуга које су у оквиру њихових интересовања или им приредите изненађење и поведите их негде.

Са друге стране, када говоримо о последњој генерацији, ту је неопходно да будете доследни и мудри. Они су заиста деца технологије, ту нема порицања колико год то било прихватљиво или не. За њих би пожељни поклони биле различите „справице“. Многе су чак веома доступне, као што су то блуетоотх звучници или слушалице, додаци за фотографисање, годишњи приступ одређеним програмима или игрице. Али…

Ту сте ви на потезу

Нисте у обавези да омогућите технологији почасно централно место у животу детета. Поклоните уређаје деци, али обезбедите противтежу алтернативним активностима као што су игре напољу, креирање нових играчака од старих делова, истраживачке активности. Потрудите се да пратите интересовања детета и потражите баш оне садржаје који де детету омогудити да оде корак даље. Проводите време са дететом, то је ненадокнадиво. Обрадујте га неформалним излетом или осмислите сопствену креативну радионицу.

Не заборавите да сваки минут гледања у екран мора бити надокнађен моторичком активношћу, разговором, стваралаштвом…уколико желите да се дете правилно развија. Зато за празнике опремите дете приборима и алатима за креативни рад, наравно у складу са узрастом. Будите креативни и ви, па сами саставите и по жељи назовите ту опрему: за истраживање у природи, за истраживање предмета, за мале кулинаре итд. Можете поклонити и мноштво едукативних пузли, мозгалица и друштвених игара које подстичу развој различитих психичких процеса.

Управо кроз заједничко време проведено са вашим драгим Миленијалцима и са X-подмлатком упознадете их боље и умедете све боље да одговорите на све његове потребе и испуните им жеље. Тако дете просто поклањање уређаја заменити нечим што је дугорочно награђујуде за децу, али и за вас саме.

Уживајте у оваквом поклањању, то је ваш залог за нову 2019. али и за будућност.

Тамара Костић, психолошкиња

Извор: skolskiportal.rs