10 интердисциплинарних идеја за наставу

Мале разигране секвенце су више од пуког попуњавања празног времена. Ученици их прихватају са захвалношћу и изузетно су погодне за освежење, учвршћивање или продубљивање знања.

Foto: Canva

■ УРАДИ САМ – Memory

Једноставан принцип игре Memory можете лако прилагодити својим потребама. Уместо да траже две исте сличице, дајте ученицима да повезују: догађаје и датуме на часу историје, јединице и одговарајуће формуле на часу физике, терминологију и кратке дефиниције на биологији или речник и превод на часу енглеског језика.

■ ТАБУ

Двоје ученика чека у ходнику док ви с остатком разреда постављате реч коју ће тражити. Разред ниже асоцијације, али сама реч и изворно значење су табу.

■ РАЗЈАРЕНИ РЕПОРТЕР

Ученик и његов колега из клупе су подељени на репортера и експерта. Ви као учитељ задајете тему интервјуа, на пример градиво прошлог часа. Експерт објашњава тематику и одговара репортеру на питања. Репортер ће притом открити „недоследности“ и жестоко ће да га “исцеди”. Стручњак мора што боље да одговори на питања како би показао колико је добро упознат са материјом. Алтернатива је сазвати „конференцију за новинаре“ и поделити цео разред на два табора. Тако се експерти појављују као тим, а репортери могу помагати једне и друге додатним питањима.

■ КЛАСИЦИ

Чак и класичне игре могу бити јако инспиративне. „Вешалице“, рецимо, око кључних појмова прошлог часа. „Потапање бродова“ ради вежбања координације и просторног сналажења. Такође „Град, држава“ није без разлога евергрин. То можете прилагодити настави српског са, на пример, књижевним жанровима, познатим писцима и књигама.

■ КВИЗ

Са питањима везаним за предмет. Као заменску лекцију можете да извучете актуелне вести из дневних новина или једноставно неку популарну књигу забавног садржаја. Ако поделите ученике у тимове, да се такмиче једни против других, биће још ангажованији.

■ ДЕБАТА

Задајте тему и поделите ученике на присталице и противнике. Затим их научите како да заузму позицију, дискутују, аргументују. Да би све остало разиграно и забавно, задајте духовиту тему, на пример „Опуштени петак у школи?“ или „Смоотхие бар у школи, да или не?“

■ СУДОКУ И УКРШТЕНИЦЕ

Уместо да их сами састављате, можете се, наравно, ослонити и на готове укрштенице. Судоку за час математике, укрштенице за наставу страних језика или једноставно тражење грешки на сликама невезано за предмет, што је добро за уводи део и вежбање различитих вештина.

■ ИСТИНА ИЛИ ЛАЖ

Ученици седе на средини разреда и читају (наводне) чињенице везане за градиво са прошлог часа или неки други садржај. Ученици морају да се одлуче: ко сматра своју изјаву истинитом смешта се уз десни зид, а ко своју изјаву (коју је прочитао) сматра лажном, уз леви. Ко је погрешно одлучио мора да седне, а победник је онај ко последњи остане да стоји.

■ ДОМИНО

Поделите ученике у групе. Сваки добија картицу са делом једне формуле, историског догађаја или анализе неког текста. Ученик са почетном картицом прочита што стоји на његовој картици и позиционира се. Онај ко верује да има картицу која следи одмах иза почетне поставља се уз њега и прочита садржај своје картице. Ако вам је то преједноставно, можете задати ученицима да сами разраде компоненте садржаја.

■ ТИМСКИ РАД

Задајте ученицима задатак који морају да реше у смеру казаљке на сату, у малим групама. У математици, рецимо, сваки ученик предузима један корак. Ако ученик види да је његов претходник погрешио, враћа му папир без коментара. Сваки ученик мора сам да открије своју грешку и да је исправи – након тога се наставља у смеру казаљке на сату све док задатак не буде решен. Та идеја функционише и са текстовима са празним пољима.