10 потеза родитеља које могу да оставе нежељене последице на дете!

4 јуна, 2017

Можда у неком од ових проблема препознате себе, али нека вам то буде за наук да ово не радите свом детету

Веровали или не, научно је доказано да су за велики број психичких проблема одговорне емоције и искуства проживљена у детињству!
Следећи проблеми директна су последица родитељског понашања према деци, за које верујемо да је нормално и уобичајено!
1. Анксиозност, депресија и недостатак независности
Да ли ваши родитељи или ви спадате у “Родитеље хеликоптере”? То су родитељи који непрестано надгледају, проучавају и критикују живот детета. Иако то раде из добре намере, превише заштите води до психолошких проблема. Ако вам је тешко да донесете одлуку без консултације са родитељима, ви сте баш тако одгајано дете, самтрају психолози.
2. Штетне навике, зависност и екстремни спортови
Уколико родитељи стално говоре деци да праве много проблема, они ће временом закључити да би свет био бољи без њих. Резултат су млади људи који несвесно траже пут да униште сами себе, обично кроз алкохол, пушење, дрогу или екстремне спортове.
3. Неспособност потпуног одмора и релаксације
“Уозбиљи се!”, “Не глупирај се около!”, “Не мази се!” Честе, али веома штетне реченице упућене деци. Оне креирају превише озбиљне одрасле особе, које не умеју да се опусте, не разумеју децу и презиру детињасте људе.
4. Недостатак самопоуздања, жеља да се буде попут неког другог
Родитељи који своју децу често пореде са “бољом” децом добиће превише самокритичног тинејџера, а затим и одраслу особу са комплексом ниже вредности, преноси БригхтСиде. Они у животу увек покушавају да ураде нешто боље, док истовремено мрзе себе јер нису супериорни у односу на неку другу особу.
5. Тешкоће у приватном животу
Ако као дете добијате инструкције да никоме не верујете, логично је да ћете израсти у особу која верује да је свет непријатељски настројено место пуно опаских замки, без трунке доброте.
6. Тражење родитеља у партнеру
“Сувише си мали за то!” Савршен начин да одгајите одрасло дете. Овакво дете вероватно ће заувек остати “сувише мало”, независно и у партнеру ће тражити родитеља да се о њему стара.
7. Потискивање талента, недостатак иницијативе, деструктивна забава
Ако родитељ често користи фразе попут “Немој мени да паметујеш” или “Престани да машташ”, одгајиће дете које нема своје мишљење, иницијативу нити способност вођства. Kад одрасту, оваква деца веома често утапају своје амбиције и таленте у алкохолу и опасној забави.
8. Затвореност и потискивање емоција
Деца и те како примећују недостатак емоција и осетљивости код родитеља. Kад често слушају да треба да престану да плачу или се жале, деца се затварају у себе. Та потиснута осећања могу да прерасту у психосоматске поремећаје.
9. Тешка депресија и осећај кривице
“Свега смо се одрекли да би ти имао то!” Kласично набијање кривице које преплављује душу детета и ретко нестаје. Исти ефекат дају и претње у вези оцена у школи – дете је под константним стресом, што лако води у депресију.
10. Неодговорност и незрелост
Постоји посебан тип превише заштитнички настројених родитеља, који не дозвољавају деци да раде баш ништа. “Не дирај мачку, огребаће те” – само је један од примера застрашивања детета да донесе било какву одлуку или проба нешто ново. Уз овакво одрастање, обавезно долази и пасивност и неодговорност, као и несамосталност.
(Стил.курир.рс)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама