Šest stvari koje uče devojčice koje imaju SNAŽNE majke

18 septembra, 2022

Imati snažnu majku je blagoslov, iako nam se kroz detinjstvo ponekad čini da bi bolje bilo da nam je “zapala” drugačija vrsta mame. Snažne majke, ako imaju zdrav odnos prema porodici, uče svoje ćerke kako postati jaka žena na najbolji mogući način – ličnim primerom.

Evo zašto je za devojčicu važno da je odgaja snažna mama.

1. Učite zašto je važno biti samostalan i ne zavisiti ni od koga. Nije vam potreban muškarac da bi vas spasao niti bilo ko da brine o vama. Na primeru svoje majke učite da je žena sasvim sposobna da živi ispunjen i srećan život i da pri tome sama sebi može sve da obezbedi. Učite da je moguće biti i majka i domaćica i supruga i žena sa karijerom. U stvari, učite kako da budete super-žena.

2. Učite šta znači bezuslovna ljubav. Videli ste da vaša majka žrtvuje svoje vreme, zdravlje i mladost zbog vas i vaše braće/sestara. A opet, niste je čuli da se žali zbog svega što je odlučila da “propusti” da bi bila tu za vas. Naučila vas je, na taj način, kako izgleda bezuslovna ljubav, ali i to da ćete teško takvu ljubav pronaći na bilo kom drugom mestu.

3. Učite da volite sebe. Kako da se jednostavno odmaknete od stvari koje vam ne prijaju, kako da nastavite uzdignute glave čak i kad je čitav svet protiv vas, kako da verujete u sebe i onda kad svi drugi sumnjaju. Učite da loše ocene, slomljeno srce ili neuspeh nisu kraj sveta i da vas ne definišu.. Ono što vas definiše je to kako se dočekate posle svakog pada i koliko se snažno borite za život kakav želite.

4. Učite da je moguće istovremeno biti i nežan i snažan. Jake majke obično su veoma osetljive, samo što to dobro skrivaju. Ako imate (ili ste imali) snažnu majku, sigurno ste nekad primetili suze koje skriva ili brigu koju se trudi da ne primetite dok vam noću skida temperaturu. Način na koji vas grli, istovremeno šalje poruku da se u njenom zagrljaju možete osetiti kao na najmekšem oblaku, ali i kao u najsigurnijem zamku na svetu.

5. Učite i da uopšte nije lako biti žena. Da će vaše mišljenje često biti uzeto s manje ozbiljnosti i da ćete biti olako shvaćeni, zato što niste muškarac. Ali ćete videti i kako se iz takvih situacija izlazi kao pobednik.

6. Učite da se nikad ne osvrćete na prošlost. Da pustite sve ona “šta bi bilo, da je bilo” ili “kako bi bilo da sam to i to” razmišljanja. Da se ne osvrćete i ne žalite za propuštenim prilikama, već da grabite nove. Prihvatate da vas je svaki izbor koji ste napravili doveo tu gde jeste s razlogom i da je uvek nova prilika tu iza ugla.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama