10 правила јапанског васпитања: Манири пре знања

14 јануара, 2017

Јапанци су познати у свету као изузетно интелигентан народ, који се дичи својом дуговечношћу али и љубазношћу према свима. Међутим, због чега су они толико различити од остатка света? Одговор лежи у њиховом образовном систему који децу од малих ногу учи правим вредностима.

 

Јапанци су познати у свету као изузетно интелигентан народ, који се дичи својом дуговечношћу али и љубазношћу према свима. Међутим, због чега су они толико различити од остатка света? Одговор лежи у њиховом образовном систему који децу од малих ногу учи правим вредностима.

Манири пре знања

У Јапану, деца не полажу било какав испит пре него што напуне 10 година. Они до тада решавају само мале тестове како се не би превише оптерећивали. Они верују да прве три године школства ђаци требају да уче манире и да развијају личност. Деца се уче да поштују друге људе и да буду нежни према животињама и природи. Њих такође уче и да буду великодушни и солидарни, али развијају им и особине попут самоконтроле.

Школска година почиње у априлу

И док бројне школе у свету почињу са радом у септембру или октобру, у Јапану оне почињу у априлу. Један од разлога је и тај што тада цвета чувена јапанска вишња. Њима је настава подељена у три семестра од 1. априла до 20. јула, затим од 1. септембра до 26. децембра, а потом од 7. јануара до 25. марта.

Ученици обављају послове домара

У јапанским школама, ђаци сами чисте учионице, кафетерије па чак и тоалете. Они су подељени у мале групе и њихова задужења се ротирају током целе године. Њихов образовни систем верује да се они тако уче тимском раду, али и да им помаже да више цене и свој и туђи рад.

Ручак се једе у учионицама

Њима је свакодневно на менију здрава храна искључиво природних састојака која се једе у учионицама. Они једу заједно са професором, чиме учвршћују везу са њима.

Ваннаставне активности су популарне

Већина деце након школе похађа и разне курсеве како би се уписали на што боље факултете или средње школе. Осим што проводе по осам сати у школи, на ваннаставне активности потроше још четири сата.

Не запостављају своју историју

Осим што уче традиционалне предмете, Јапанци често откривају чари поезије својој деци, док је и њихово писмо веома заступљено у школама. Тако се уче да чувају своју културу и поштују туђу.

Сви носе униформе

Готово све основне и средње школе у Јапану имају обавезну одећу коју ђаци носе. Тако се отклањају друштвене баријере и спречава се појава клика. У школи су сви исти.

Долазак на часове је на завидном нивоу

У Јапану готово нико не изостаје из школе, па је тако проценат доласка на часове невероватних 99.99 одсто! Више од 91 одсто испитаника у Јапану је признало да никада није бежало са часова.

Један тест им открива “будућност”

На крају средње школе, сви ђаци полажу тест како би се лакше одлучили за избор факултета. Они изаберу на који факултет желе да иду, а ако не испуне услове онда обично одустају од студирања. Међутим, чак 76 одсто студената упише факултет који су желели.

Одлазак на колеџ им је одмор

Након што су у средњој школи изложени већим бројем тестова, Јапанци се током факултетских дана већином одмарају. Они обично овај период називају “одмор пре одласка на посао”.

Извор: http://www.family.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама