10 разлога да не тражите изговоре – изведите децу напоље СВАКОГ дана

Према статистици, данашња дигитална деца иду у шетњу или играње на отвореном највише 30 минута дневно. У ствари, већина деце проводи онолико времена у затвореном простору, колико родитељи проведу на послу. На тај начин деца пропуштају благодати свог слободног времена јер чак и када нису у вртићу или школи, поново су у затвореном.

Главни разлог ове слабе физичке активности деце састоји се у чињеници да већину деце родитељи укључују у разне активности и ваннаставне активности које нису спортске. То знатно оптерећује дечје распореде и додатно ограничава њихову могућност уживања на отвореном у природи.

Наравно, ни модерна технологија, ни недостатак слободног времена нису једини разлози због којих се деца не играју у парковима. Други главни разлог због којег су затворени у својим домовима је сигурност. Многи родитељи се данас брину о безбедности своје деце док су на игралишту. Ове забринутости повезане су са страхом од странаца, који би могли бити потенцијални трговци људима, као и спречавањем повреде детета.

Међутим, играње напољу код деце може развити многе корисне вештине. Ове игре помажу деци да се лакше друже, да буду знатижељни и саосећајни са својом околином и окружењем у којем се налазе. Кроз игре на отвореном деца могу развити своју самосвест и вештине за решавање спонтано насталих проблема.

Игра на отвореном помаже деци да стекну прави осећај додира, мириса и облика

Када су напољу, деца могу да виде нове ствари, посматрају стално променљиво окружење и то ће помоћи развоју маште и креативног размишљања. Ако су деца затворена искључиво код куће, пропуштају све ове предности, а то негативно утиче на њихову способност учења, развоја и забаве.

Деца која се свакодневно играју вани су више ментално, емоционално и духовно отпорнија, а такође су у бољој физичкој форми, што значи бољи имунитет и мање болести.

Физичка активност је врло важна за здравље деце

Деца која већину свог свакодневног живота проводе у затвореном су изложена већем ризику од гојазности, дијабетеса типа 2, високог холестерола и хипертензије. Деца која не излазе довољно често такође су изложена ризику од споријег и тежег друштвеног развоја, високог нивоа стреса и недостатка когнитивних вештина. Они често имају потешкоћа са учењем нових знања, праћених поремећајем хиперактивности дефицита пажње. Депресија, анксиозност и ослабљен вид такође су резултат недостатка времена за игре на отвореном и забаву.

Добро је непрестано подсећати родитеље да што су дуже њихова деца напољу, смиренија, паметнија и успешнија ће бити.

Игре на отвореном подстичу креативност

Деца су инспирисана оним што раде, осећају се слободно, а то подстиче креативност и иновативност. Могућност сигурне употребе маште помаже им да смисле разне сценарије које ће касније применити у стварном животу.

Када су напољу, деца могу да се играју сама или склапају пријатељства, а обиље природних материјала – лишћа, песка, камења, гранчица, цвећа и било којег другог „блага“ пружа им неограничен арсенал залиха да се изразе. Једна игра никад неће бити иста када деца играју напољу, као што је случај у електронским или ТВ играма. Могућности за учење и забаву напољу су бескрајне. Играње напољу непресушан је извор забаве и подстиче креативност и осећај независности за свако дете.

Игре напољу су добре за имунитет

Деца су напољу физички активна, што је, знамо сви, добро за здравље. „Прљавштина“, с алергени из ваздуха, инсекти и са све остало што их окружује, јача имунитет деце и смањује ризик од алергијских болести. Истраживање је показало да много времена на сунцу смањује анксиозност и физички и ментални стрес. Чињеница да се игре на отвореном не воде строгим правилима ослобађа децу осећаја да морају да се придржавају одређених правила, што заузврат смањује ниво стреса.

Игре на отвореном буде чула

Дете чује птице у парку, мирише цвеће, види облаке, додирује камење. Способност да користи сва чула истовремено пружа детету јединствена искуства каква не би доживео затворен у соби са рачунаром или телевизором. Ангажовање свих чула омогућава деци да постану отворенија за нова искуства, осећања и начине размишљања. Начин на који једно дете опажа свет на отвореном је индивидуалан и не личи на начин на који било које друго дете доживљава и замишља исти свет.

Игре напољу побољшавају фокус на свакодневне задатке

Нека деца имају велики вишак енергије и може се десити да их прогласе за хиперактивне, а у ствари, врло је вероватно да им је потребно само да се играју напољу како би могли да ослободе своју сувишну енергију. Провођење неструктурираног времена напољу може помоћи вашем детету да изгради нови ниво фокуса и пажње. Чак и кратко време проведено на отвореном може да побољша меморију и распон пажње и до 20%.

Игре напољу побољшавају способност суочавања са различитим проблемима

Када су на отвореном, деца се нађу у различитим ситуацијама које захтевају различите приступе и искуства. Игре на оптвореном уче децу како да се заштите, да буду опрезни и да свакодневно проверавају сопствене могућности. Такође уче како да комуницирају са другом децом и побољшају своје међуљудске односе. То ће им бити од користи кад одрасту и суоче се са озбиљнијим везама и проблемима као одрасли.

Игре напољу подржавају учење и развијају апстрактно мишљење

У контакту с дивљином, деца уче да примене научене лекције у књигама, јер се лакше сећају онога што су прочитали када то виде у стварном животу. Кроз игре на отвореном деца развијају поштовање према другим живим бићима и природи, уче како бити саосећајан и како поштовати друге.

Већина деце је радосна и срећна кад су напољу

Физичка активност, способност да истражују и испробавају нове ствари деци пружају осећај позитивности. Ова осећања могу се пренети и у друге делове њиховог живота, осим што им пружају радост.

Излазак напоље је доказани стимуланс за добро расположење. 

Физичко кретање и излагање сунцу помажу телу да повећа ниво допамина, а повећана активност повећава ниво ендофина, који су природни неуротрансмитери тела. Мала шетња или кратак излет на отвореном могу на једноставан и јединствен начин подићи расположење вашег детета.

Из свих ових разлога, а вероватно их има и много више, родитељи морају да свакодневну игру на отвореном ставе на врх листе приоритета, јер се деца кроз њу не само забављају и изражавају, већ и развијају основне друштвене, когнитивне и бихевиоралне вештине које ће им користити кроз читав живот.