10 saveta za izvođenje nastave poslednjih dana u školi

16 oktobra, 2016
Za mnoge nastavnike poslednji dan u školi može biti gori od prvog. Svi radni listovi su urađeni, ocenjivanje je završeno a učenici jedva čekaju da im počne letnji raspust. Nestaje bilo kakva nada o nastavi u poslednjem minutu, kada vidite zabrinute poglede vaših učenika na satu. Međutim, ima još uvek nekih stvari koje možete da uradite kako bi ispunili vreme dok zadnje zvono ne zazvoni.
1. Pišite pisma: Možete zamoliti svoje učenike da svako napiše pismo učenicima koji će u jesen krenutu u školu. Neka pričaju o svojim omiljenim aktivnostima na času, o šalama, neka daju prvacima važne informacije kako da prežive prvu školsku godinu. Istovremeno možete steći neki uvid i u vaš stil izvođenja nastave.
2. Ostavite uspomene: Ostavite neke uspomene tako što će te napraviti spomenare koje je lako napraviti. Možete da pripremite jednostavne štampane listove za učenike koje će ispuniti i spojiti kao knjigu. Neka napišu omiljena sećanja, nacrtaju slike učonice i potpišu se jedni drugima. Ako imate vremena, možete čak i da uključite fotografiju razreda na koricama.
3. Izbacite smeće: Doslovno govoreći! Možete da iskoristite neograničenu energiju koju učenici imaju da skinu postere, oribaju radne stolove, iscepaju stare domaće i školske radne listove, ili da sakupljaju knjige. Da biste izbegli galamu neka to bude igra i trka – podelite razred u timove i vidite koji tim može da završi svoje zadatke prvi i osvoji nagradu.
4. Tema za smeh: Napravite spisak smešnih tema, po jednu za svako dete i stavite ih u teglu. Neka svaki učenik izvuče jednu temu i neka je nakon minut ili dva pročita. Podstičite učenike da budu kreativni sa temama kao što su „Šta bi ti uradio da si predsednik” ili „Ubedi nas da kupimo tvoje cipele”.
5. Izađite napolje: Najzad vaši učenici bi najradije da izađu napolje. Pokušajte sa nekim zabavnim igrama na otvorenom koje zahtevaju timski rad, kao što su štafetna trka ili bacanje vodenih balona. Ovo će omogućiti vašim učenicima da potroše nešto energije, a da vam ipak ne unište učionicu.
6. Igrajte igre učenja: Ako se u vašoj učionici nalaze obrazovne igre, sada je vreme da ih iznesete i da se zabavite. Organizujte centre za igru po učionici i dopustite učenicima da izaberu igre koje vole. Podesite vremenski brojač i neka se grupe rotiraju sa jedne aktivnosti na drugu periodično.
7. Fokusiranje na budućnost: Učenici osnovne škole će posebno uživati u tome da zamišljaju kakav će biti sledeći razred. Neka napišu sastav ili nacrtaju sliku koju će podeliti sa ostalim učenici. Mogu praviti i zajedničke planove za dolazeći letnji raspust.
8. Takmičenje u pravilnom pisanju reči: Iznesite stare radne listove i održite takmičenje u pravilnom pisanju reči u razredu. To će biti zanimljiv način da se provede vreme i osveže sećanja učenika. Starija deca mogu da uživaju u igri koja uključuje pojmove naučene tokom čitave godine.
9. Recite nešto lepo: Zakačite pomoću špenadle ili zalepite trakom list papira na leđa svakog deteta. Neka učenici idu po učionici i napišu nešto lepo na leđima svojih vršnjaka. Ako je previše bučno, neka vaši učenici naprave autorske knjige koje se mogu dodavati od reda do reda, a koje će ispuniti njihovi vršnjaci.
10. Izražavanje zahvalnosti: Učite decu da pokažu svoju zahvalnost. Neka napišu kartice zahvalnosti školskom osoblju. To mogu biti roditelji volonteri, direktor, domar ili radnici na serviranju hrane…
Izvor: http://www.edu-soft.rs/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama