Емотиван видео који траје четири минута и подсећа нас да увек размислимо пре него што осудимо

Бити учитељ није лак посао. Али, изабрати ово занимање значи не само изабрати да децу учите словима и бројевима. Учитељ је неко чије срце куца за децу. Неко ко посматра, уочава, реагује, брине. Неко ко сваку генерацију испрати верујући да се једна таква више никад неће поновити.

Једна учитељица коју јако добро познајем на почетку своје каријере била је врло строга. Захтевала је ред, рад и дисциплину и била поносна што се на њеним часовима ни мува не чује. Данас, 25 година касније, на њеним часовима деца су и даље послушна, али не зато што је се плаше, већ зато што с њима пуно разговара. Сваког од њих познаје. Сећам се да ми је, кад сам је питала како се тако променила, рекла: „Ја се трудим да их упознам, али не знам шта свако од њих носи на души. Можда неки велики терет. Треба ли и ја да им додајем још један?“.

Не, учитељица није мама. А школа није кућа и не може да замени породицу. Али оној деци која немају ту срећу да имају добре родитеље или чији родитељи чине онолико колико могу, а ипак недовољно, школа мора бити ослонац. Без ослонца, ова деца ће посрнути. Неки на своју штету, а неки и на штету свих око себе.

Погледајте причу о предрасудама, великодушности, казни, разумевању и љубави. Али немојте без марамица.